Persona 5 Fanzine i oordning efter att huvudarrangören påstås förskingra $20 000

Persona 5 Fanzine i oordning efter att huvudarrangören påstås förskingra $20 000

Joker, Panther, Skull och Morgana poserar från skuggorna.

Bild: Atlus

Igår kväll skapade det kreativa teamet bakom ett efterlängtat fan Persona 5 antologi zine meddelade att dess projektledare hade erkänt att de hade spenderat 27 600 CAD (cirka 21 300 USD) av zinens medel för “personligt bruk”. Pengarna var ursprungligen avsedda för tryckning och frakt av inofficiell konst och varor till kunder. En av fanzinets artister hävdade att huvudarrangören, som går vid handtaget Ree, spenderade de förskingrade medlen på att spela Genshin Impact.

Showtime är ett inofficiellt zine med karaktärerna Joker och Crow från Atlus populära RPG Persona 5. Som svar på den påstådda förskingringen tog projektets fem återstående personal bort Ree från moderatorteamet (vilket betyder “ledningsgrupp” i zinevärlden). Men de sa att de inte kan vidta rättsliga åtgärder, som alla Showtime förbeställningsmedel behandlades via Rees personliga konto, och teamet skrev aldrig kontrakt med henne. Modsna har för avsikt att vara värd för en insamling för att uppfylla utestående förbeställningar.

Kotaku nått ut till personalen på Showtimesom avböjde att kommentera. Kotaku också kontaktade Ree, men kunde inte få något svar vid tidpunkten för publiceringen.

Fanzinet hävdar att Ree ljög för sina teammedlemmar och fejkade skärmdumpar i månader, döljer bevis på det ekonomiska förskingringen. Projektet hade dock varit i problem ett tag.

I januari, Showtime twittrade att dess fraktmoderator hade insjuknat i coronavirusmen kommentarer under tweeten Pekat ut att kunder inte hade fått transparent kommunikation om zinens leveransstatus på flera månader.

Den 2 maj, Ree steg tillbaka från att skicka beställningar, men behöll ensam kontroll över projektets ekonomi. Den grafiska formgivaren Aryll erkände kundernas oro om zinens ekonomiska situation, och Showtime släppte sitt finansiella kalkylblad en dag senare. Den 15 maj hade projektet tagit in nästan $90 000 CAD (~$69,600 USD).

Efter att beskedet om den påstådda förskingringen kom fram i går, Zubatzo, en av zinens bidragande page artister, twittrade att moderatorerna hade litat på Ree eftersom hon tidigare hade modererat fem framgångsrika zine-projekt. I nu skyddade tweets hävdade hon, baserat på ett meddelande som Ree hade skickat till andra moderatorer, att Ree hade spenderat pengarna på Genshin Impact och hämtmat.

Kotaku kunde inte självständigt verifiera dessa påståenden, men Ree berättade GamesRadar som hon spenderade pengarna på Genshin och saker som plyschar, zines och dag-till-dag räkningar. Hur som helst, omnämnandet av HoYoverses fantastiska mobil-RPG satte fart betydande diskussion Om farorna med gachaspel. Några Twitter-användare har Pekat ut att det är matematiskt osannolikt att spendera hela det förskingrade beloppet på Genshinoch andra har skyllt på generalen oprofessionellitet och bristande tillvägagångssätt i zine-projekt.

Här är vad vi gör vet: Fan-producerade zine-projekt som Showtime är riskfyllda kreativa ansträngningar. IP-lagen innebär det företag kan besluta att stämma artister som skapar faninnehåll, särskilt om innehållet säljs eller på annat sätt ger intäkter. Risken är ännu högre för queerartister som vill skapa hbtq-innehåll med officiella karaktärer.

Den juridiskt grå miljön i fangemenskaper kan främja kreativa uttryck, men det betyder också att kreatörer underteckna vanligtvis inte verkställbara kontrakt med varandra. Och kunder har inte lätt att vända sig när deras utlovade varor inte skickas på flera månader. Som sådan kan vi se Showtime incident, delvis som ett beklagligt resultat av hur fangemenskaper tvingas av IP-innehavande mediaföretag att i huvudsak verka i skymundan.

Enligt dess uttalande, Showtimes återstående moderatorer pratade med en advokat den 22 juni, men fick veta att de inte kan vidta rättsliga åtgärder mot Ree. De Showtime teamet lovade att tillhandahålla ett nytt finansiellt blad när de försöker samla in porto för att uppfylla de återstående förbeställningarna.

.
#Persona #Fanzine #oordning #efter #att #huvudarrangören #påstås #förskingra

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *