Vi tittade på Westworld säsong 3 så du behöver inte

Vi tittade på Westworld säsong 3 så du behöver inte

Året är 2022. Du har precis tittat på trailer för Westworld säsong 4, som har premiär på HBO Max på söndag. Du känner en konstig blandning av känslor: förväntan, nyfikenhet, men också frustration. Du letar igenom ditt sinne, spårar tillbaka dina tankar på jakt efter svaret på en enda fråga: “Vänta, vad fan hände i Westworld säsong 3?”

Det finns många vändningar i den tredje säsongen av Westworldså många faktiskt det gör den enkla uppgiften att komma ihåg Vad hände och när det hände en ansträngande uppgift, för att inte säga något om frågan om vad verkligen hände mot det som inte hände. För att underlätta denna förvirring har vi gått igenom våra minnesbanker och sammanställt som en tydlig och koncis förklaring av Westworld säsong 3 så mänskligt möjligt. Låt oss börja brett och borra oss ner till detaljerna, eller hur?


Vad fan hände i Westworld säsong 3?

Foto: John P. Johnson/HBO

Westworld säsong 3 äger rum 2053, ungefär tre månader efter händelserna i säsong 2. Bernard, Dolores och en kopia av Dolores lagrad i en konstgjord värdkropp som imiterar den nu avlidne Delos-chefen Charlotte Hale (mer om henne senare) är de enda värdarna som lyckades fly från Westworld till den verkliga världen.

Bernard är gömd, efter att ha fått skulden för Westworld-massakern i slutet av säsong 1, och på ett uppdrag för att hitta Dolores och omintetgöra hennes uppenbara komplott för att utrota mänskligheten. Han går tillbaka till Westworld (som råkar vara belägen på en ö i Sydkinesiska havet) på jakt efter allierade för att hjälpa till i hans kamp mot Dolores, i synnerhet Maeve Millay, den tidigare bordellvärden som i säsong 2 utvecklade en form av ” syntetisk telepati” som gjorde det möjligt för henne att styra och kontrollera andra värdar i sin närhet. När han letar efter Maeve hittar Bernard Ashley Stubbs, den tidigare säkerhetschefen för Westworld, som visar sig vara en värd själv. De två hittar Maeves gamla värdkropp, men upptäcker att hennes kontrollenhetspärla (se: artificiellt sinne) har rivits ut.

Thandiwe Newton som Maeve Millay håller en katana i Westworld säsong 3.

Foto: John P. Johnson/HBO

Efter händelserna i säsong 2 upptäcktes Maeves kropp av hantlangarna från Engerraund Serac, ett tillbakadraget och kraftfullt teknikgeni. Serac trodde att hon var för farlig och plockade bort sin pärla från sin konstgjorda kropp och placerade den i en konstgjord simulering-inom-en-simulering mönstrad efter en Delos-nöjespark designad för att likna andra världskrigets Italien. Efter att ha lärt sig detta och därefter uttömt simuleringens datorkraft för att komma loss, laddade Maeve sin kontrollenhetspärla i en robotkropp och försökte fly från Seracs anläggning – bara för att bli skjuten ned av säkerhetsvakten. Maeve återuppstår sedan i en kopia av sin ursprungliga värdkropp och presenteras ett val av Serac: hjälp honom att spåra upp och stoppa Delores, eller bli permanent avstängd av en kill switch implanterad i hennes kropp.

Under tiden befinner sig Dolores (och Charlotte-Dolores) i Los Angeles och för ett asymmetriskt proxykrig mot Serac och hans största skapelse: Rehoboam, en artificiell intelligens som i hemlighet styr världen. Längs vägen möter Dolores och rekryterar Caleb, en missnöjd krigsveteran och fixare, att slåss vid hennes sida. Caleb och Dolores avslöjar sanningen bakom Rehoboams manipulation av människosläktet, vilket inspirerar till masshysteri och öppna uppror över hela världen. Dolores fångas av Serac, som kammar igenom och raderar sina minnen i jakten på en “nyckel” som skulle tillåta honom att uppnå sitt slutmål att skapa en “perfekt” värld. Dolores raderas i processen, men hennes uppoffring inspirerar Maeve att förråda Serac och överlämna full kontroll över Rehoboam till Caleb, som därefter beordrar AI:n att radera sig själv.

Vad hände med alla andra värdar? (t.ex. Teddy, Clementine, Akecheta, etc.)

Westworld säsong 2 smedjan dalen bortom

Bild: HBO

De som inte dog i slutet av säsong 2 är alla i The Valley Beyond, aka “The Sublime”, den virtuella verkligheten som byggdes av Westworlds skapare Robert Ford för att låta programledarna välja att skapa sitt eget paradis fritt från mänsklig inblandning . Det avslöjas i slutet av säsong 3 att Dolores placerade “nyckeln” för att komma in i The Sublime i Bernards sinne när de flydde Westworld för att förhindra att den hamnade i Seracs händer.

Vad hände med Dr Robert Ford?

Westworld - Dr Robert Ford på sitt kontor

Foto: John P. Johnson/HBO

Åh, det är han död-död nu. Som på riktigt den här gången — den digitaliserade kopian av Fords medvetande som fanns i smedjan i Westworld förstördes, tillsammans med själva smedjan, i slutet av säsong 2. Bernard raderade alla spår av kod som Ford hade kvar i hans medvetande tidigare. han lämnade Westworld.

Även om det inte betyder att han inte kan dyka upp i ännu en av dessa flashbacks som programmet älskar att göra. Eller vem vet, kanske Anthony Hopkins kommer att återvända som en värd som rymmer en replikerad version av Robert Fords sinne – det är verkligen vem som helst kan gissa!

Vad hände med William, aka The Man in Black?

Ed Harris som William (mannen i svart) i Westworld säsong 3.

Foto: John P. Johnson/HBO

I början av säsong 3 lever William, den så kallade “Man in Black”, fortfarande, men skulden för att ha dödat sin dotter av misstag i säsong 2 har tagit hårt på hans mentala hälsa. Sekvesterad ensam i sin stora herrgård visar William en oförmåga att urskilja verklighet från fiktion. Charlotte-Dolores kommer för att besöka William i hans herrgård och försöker få honom att komma tillbaka till Delos och använda sin majoritetsröst för att motstå ett fientligt övertagande av Engerraund Serac. När William inser att Charlotte-Dolores faktiskt är en kopia av Dolores, och att den “riktiga” Charlotte Hale faktiskt är död, hålls han fast och skickas till en mentalanstalt. Efter att ha genomgått intensiv psykologisk rådgivning via en virtuell verklighetssimulering, räddar Bernard och Stubbs William mitt i kaoset som orsakats av Dolores och Caleb som läcker alla de prediktiva modellerna som Rehoboam gjorde av varje människa på planeten.

Efter att ha lämnat institutionen, sårar William, uppmuntrad av ett nytt personligt uppdrag att förstöra alla värdar, Stubbs och flyr från Bernard. Någon obestämd tid senare stormar William Dubai-filialen i Delos i ett försök att stoppa tillverkningen av värdar, bara för att överraskas av Charlotte-Dolores och till synes dödad av en värdversion av sig själv.

Vänta, så vem eller vad är Charlotte-Dolores?

Evan Rachel Wood och Tessa Thompson som Delores Abernathy och Charlotte Hale (Charlotte-Delores) i Westworld säsong 3.

Foto: John P. Johnson/HBO

Charlotte-Dolores (eller “Halores”) är en kopia Dolores gjorde av sig själv i slutet av säsong 2 för att framgångsrikt smuggla Bernard och henne själv ut från Westworld. Efter att ha rymt från Westworld gjorde Dolores flera kopior av sig själv, som fortsatte att döda och anta identiteten på människor som senare skulle vara avgörande i hennes komplott att förgöra Rehabeam. De flesta av dessa Dolores-kopior antas ha dödats när Serac hämnades mot henne för att ha avslöjat sanningen om Rehabeams manipulation av mänskligheten. Från och med slutet av säsong 3 är den enda återstående kopian av Dolores som man vet har överlevt Charlotte-Dolores.

I rädsla för att hon hade blivit övergiven för att dö av sin skapare, och med hennes personlighet och motiv som redan har avvikit dramatiskt från den ursprungliga Dolores, försöker Charlotte-Dolores utan framgång döda Dolores precis innan hon och Caleb är på väg att förgöra Rehabeam. Efter att ha misslyckats, antar Charlotte-Dolores ett nytt mål som står i motsats till sin skapares: att förstöra hela mänskligheten och tillåta värdar att bli den dominerande arten på planeten.

Så Engerraund Serac är skurken, eller hur? Vad exakt ville han?

Vincent Cassel som Engerraund Serac som Westworld säsong 3.

Foto: John P. Johnson/HBO

Ja, han var huvudantagonisten av säsong 3. Han skapade Solomon, en artificiell intelligens som kan förutsäga framtiden, 2039 och senare dess efterträdare Rehoboam tillsammans med sin bror Jean Mi. Seracs mål i säsong 3 var enkelt: Han ville rädda mänskligheten, men trodde att mänskligheten var för felaktig för att kunna lita på att fatta beslut själv. Genom att använda Rehoboam samlade Serac enorm rikedom och makt, vilket gjorde sig själv till den rikaste personen på planeten innan han utplånade sin existens från internet. Cirka 20 år före händelserna i Westworld säsong 1 sålde William Serac värdefull data om mänskligt beteende som samlades in på Westworld som en del av Delos odödlighetsprojekt, data som Serac skulle använda för att förfina sin process att “rekonditionera” människor vars avvikande beteenden ansågs vara ett hot mot det “perfekta ” världen föreställd av Rehabeam. Men han kunde inte fullända processen förrän han hade resten av data – som lagrades i Forge tillbaka i Westworld.

Det var vad Serac verkligen ville hela säsongen: inte bara att stoppa Dolores plan för att förstöra Rehoboam, utan för att få resten av data som kopierades över till The Sublime när Forge förstördes i slutet av säsong 2. Serac antog att Dolores hade nyckeln till The Sublime, men det hade hon inte – Bernard hade omedvetet nyckeln hela säsongen.

Vad gör allt det där faktiskt betyda? Hur är tillståndet i världen i slutet av Westworld säsong 3?

Jeffrey Wright som Bernard i Westworld säsong 3.

Bild: HBO

Det är en bra fråga – vi vet inte än! Scenen efter krediter i slutet av säsong 3 visar hur Bernard vaknar upp på samma motell som han senast sågs på när han försökte mentalt komma in i The Sublime igen. Han är täckt av damm och rummet är i oordning, vilket tyder på att flera månader eller till och med år har gått sedan händelserna i säsong 3. Under den avslutande kvällspanelen på årets ATX TV-festival skapade seriens medskapare Lisa Joy bekräftad den där Westworld Säsong 4 kommer att äga rum sju år efter händelserna i säsong 3.

Går av trailern verkar det som Westworld Säsong 4 kommer att äga rum i och runt en futuristisk post-Rehoboam New York City, om än förbisedd av en märklig, olycksbådande skyskrapa som till synes hålls samman av ett vitt nätliknande nät och surrar av invasiva robotbin. Charlotte-Dolores har full kontroll över Delos och skapar nya värdar. Stubbs, Maeve och Caleb är alla fortfarande vid liv, liksom vad som verkar vara en mystisk ny kopia av Dolores i en kopia av hennes ursprungliga kropp. William och Engerraund Seracs öden är ännu okända.

#tittade #på #Westworld #säsong #så #behöver #inte

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *