Arm tillkännager Cortex X3 CPU, på väg mot 2023 Android-telefoner

Arm tillkännager Cortex X3 CPU, på väg mot 2023 Android-telefoner

Förstora / Arm Cortex X3 ger några blygsamma förbättringar.

Vapen

Nyfiken på en dramatisk resa inte köps av Nvidia tillkännagav Arm sitt senaste flaggskepps-CPU. Kommer snart till dina 2023 Android-enheter, vi har Cortex-X3 och Arm Cortex-A715 processorer.

Som vanligt kommer dessa konstruktioner att ingå i ett system-på-chip CPU-kluster. Om man antar den normala layouten skulle Arms föreslagna design ha en 2023 SoC med en stor Cortex-X3-kärna, tre medelkärna Cortex-A715-processorer och fyra små Cortex-A510-kärnor, som återvänder från den nuvarande generationen.

Arm lovar att X3-processorn kommer att förbättra prestanda med 25 procent jämfört med X2, medan Cortex A715 hävdar en “20 procents energieffektivitetsvinst och 5 procents prestandahöjning” jämfört med nuvarande generationens Cortex A710. Arm hävdar att A715 är lika snabb som Cortex X1-processorn från 2020. A715 tappar också 32-bitars stöd, vilket gör den till den sista delen av vårt teoretiska flaggskepps-SoC som endast går till 64-bitars. Den mindre A510-processorn är på väg tillbaka, men Arm säger att det är “en uppdaterad version” med 5 procents effektminskning.

En förbättring på 25 procent från år till år för bara den största CPU:n kommer inte att sätta några riktmärken i brand. Som referens, våra tester visade att Apples A15 är cirka 38 procent snabbare (i enkel- och flerkärniga tester) än de bästa Android-telefonerna, och att bara öka den enda stora CPU:n med 25 procent kommer att innebära att 2023 Android-telefoner fortfarande kommer att vara mycket långsammare än en 2021 iPhone. Apple använder Arm-arkitekturen men inte Arms design, eftersom Apple verkar vara en bättre Arm-chipdesigner.

Arm Cortex X3 ger några blygsamma förbättringar.
Förstora / Arm Cortex X3 ger några blygsamma förbättringar.

Ärm

Ett armslängds avstånd från verkliga produkter

Arms tillkännagivande är endast av mönster som andra företag kan använda för ett riktigt konsumentchip, och för det mesta betyder det Qualcomm eller Samsung SoC. Avståndet mellan Arm och en slutprodukt innebär att du måste ta företagets förväntade prestandakrav med en nypa salt, eftersom det fortfarande måste filtreras genom någon annans utförande av Arms design. Förra året blev ingen av Arms X2-projektioner riktigt verklighet. Företaget lovade en “30 procent snabbare“CPU, i verkligheten, de X2-baserade chipsen på marknaden var långsammare eller lika med X1 marker från föregående år.

Det finns redan rykten att Qualcomm inte kommer att använda Arms föreslagna SoC-designlayout för sitt 2023-chip, Snapdragon 8 Gen 2 SoC. Ryktet hävdar att Qualcomms layout skulle vara en Cortex X3, två Cortex A720, två A710-processorer från den nuvarande generationen och tre A510-processorer. De berättigande för detta skulle vara att Qualcomm inte vill släppa 32-bitarsstödet helt ännu för den kinesiska marknaden, och att dra två A710-processorer från 2022 till nästa år skulle hålla 32-bitarståget igång.

Arm tillkännagav också en ny GPU-design, som vanligtvis inte används av de flesta leverantörer. Qualcomm har sin egen GPU-avdelning, Adreno, och Samsung tillverkar nu GPU:er med AMD. Din bästa insats för att se ett flaggskepp Arm GPU i en produkt är med ett sällsynt flaggskepp Mediatek SoC. För vad det är värt, den nya ARM GPU har ett nytt varumärke som kallas “Immortalis GPU.” Immortalis-G715 är den första Arm-designade GPU:n med hårdvarustrålespårning (Samsung och AMD tillkännagav en liknande funktion förra året). Arm hävdar att GPU:n är 15 procent snabbare än förra året.

Arm säger åt sina partners att bli galen med stora, M2-kämpande chipdesigner, men vi är inte säkra på att någon lyssnar.
Förstora / Arm säger åt sina partners att bli galen med stora, M2-kämpande chipdesigner, men vi är inte säkra på att någon lyssnar.

Ärm

Arm hoppas också att leverantörer ska skala upp Arm-chips med SoC-designer avsedda för bärbara och stationära datorer. Företaget presenterade en ny konfiguration som skulle involvera åtta X3-processorer, fyra A715-processorer och noll små kärnor. Arm försökte komma med samma idé förra året när den föreslog ett chip med åtta X2-processorer, men vi tror inte att någon tog upp företaget på det erbjudandet. Qualcomm planerar att så småningom attackera marknaden för bärbara datorer slutet av 2023 med marker designade av Nuvia-förvärvet.

Lista bild av Arm


#Arm #tillkännager #Cortex #CPU #på #väg #mot #Androidtelefoner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *