FCC-kommissionären uppmanar Google och Apple att förbjuda TikTok-appen

FCC-kommissionären uppmanar Google och Apple att förbjuda TikTok-appen

Platshållare medan artikelåtgärder läses in

En amerikansk federal kommunikationskommissionär uppmanar Apple och Google att ta bort TikTok från sina appbutiker på grund av oro för att användardata från den mycket populära sociala medieplattformen nås i Kina.

I en tweet på onsdagen delade FCC-kommissionär Brendan Carr en brev adresserat till Tim Cook och Sundar Pichai, cheferna för Apple respektive Googles moderbolag Alphabet. Han väckte oro över TikToks kinesiska ägande och sa “det skördar mängder av känsliga data som nya rapporter visar att de nås i Peking.”

Carr refererade till en ny BuzzFeed News rapport som avslöjade att Peking-baserade anställda i TikToks moderbolag, ByteDance, upprepade gånger hade fått tillgång till privat information om amerikanska användare, trots företagets försäkringar om motsatsen. Han sa att TikTok långt ifrån bara är en rolig videoapp för unga människor, och kallar den aspekten av sin verksamhet för “fårkläder” som syftar till att dölja det faktum att det är ett sofistikerat verktyg för massövervakning.

“Det är uppenbart att TikTok utgör en oacceptabel nationell säkerhetsrisk på grund av att dess omfattande data kombineras med Pekings uppenbarligen okontrollerade åtkomst till dessa data”, skrev Carr. “Men det är uppenbart att TikToks beteendemönster och felaktiga framställningar om den oinskränkta åtkomst som personer i Peking har till känslig amerikansk användardata … gör att det inte överensstämmer med policyer som båda era företag kräver att varje app ska följa som ett villkor för att förbli tillgängligt i dina appbutiker.”

En talesperson för TikTok, Brooke Oberwetter, avböjde att tala specifikt till Carrs brev, och pekade istället på tidigare uttalanden som signalerade att företaget “gärna skulle engagera sig med lagstiftare för att sätta protokollet” angående BuzzFeed-rapporten.

“Senaste rapportering från BuzzFeed visar att TikTok gör precis som det sa att det skulle: ta itu med oro kring tillgång till amerikanska användardata för anställda utanför USA. Vi har varit tydliga och röststarka om vårt arbete på detta område när vi försöker ta itu med båda platserna och tillgång till data. Vi är glada över att vi nu dirigerar 100 % av USA:s användartrafik till Oracle Cloud Infrastructure, och vi fortsätter att arbeta med ytterligare skyddsåtgärder för amerikanska data för bättre sinnesfrid för vårt samhälle.”

Möt kvinnan bakom Libs of TikTok, som i hemlighet underblåser högerns upprördhet

TikTok har exploderat i popularitet de senaste åren genom att tillåta användare att skapa korta videor, modifiera dem med musik och visuella effekter, streama live och engagera sig med andra, allt med en touch av en smartphone. Dess tekniska funktioner och affärsmodell liknar Facebooks Instagram. Användare kan titta på, publicera och engagera sig i TikTok-videor utan kostnad medan företaget tjänar pengar på annonser.

Men dess datasäkerhetspraxis och ägande har länge dragit till sig granskning av tillsynsmyndigheter och konservativa beslutsfattare.

Medan USA-baserade sociala medieföretag har granskats intensivt för att misslyckas med att förhindra desinformationderas effekter på tonåringar’ hälsa och andra problem, regeringens granskning av TikTok har centrerats kring dess utländska ägande.

Det identifierades som ett potentiellt hot mot nationell säkerhet 2019, när amerikanska tjänstemän kontaktade ByteDance med sina farhågor. Det förvandlades till en formell nationell säkerhetsutredning ledd av handelsdepartementets kommitté för utländska investeringar i USA, eller CFIUS, ett hemlighetsfullt statligt organ som har till uppgift att granska utländska investeringar baserat på deras möjliga inverkan på USA:s nationella säkerhet.

TikToks chefer försäkrade Trump-administrationen att all amerikansk data i dess ägo lagrades i USA och säkerhetskopierades i Singapore, The Washington Post rapporterad i augusti 2020. ByteDance slog senare en handla tillåta TikTok att fortsätta verka i USA, under ägande av ByteDance, förutsatt att den lägger ut sin datalagring på entreprenad till en amerikansk databasleverantör.

Facebook betalade GOP-företaget för att kränka TikTok

Biden-administrationen återkallas dess föregångares TikTok-förbud i juni förra året, och ersatte det med en ny process för att granska om den här typen av appar utgör ett hot. Men tjänstemän betonade att de är fast beslutna att skydda amerikanska medborgares data från utländsk övervakning och förbehåller sig rätten att vidta ytterligare åtgärder.

“Biden-administrationen har åtagit sig att främja ett öppet, interoperabelt, pålitligt och säkert internet; skydd av mänskliga rättigheter online och offline; och att stödja en levande, global digital ekonomi”, sa administrationen i ett faktablad. “Vissa länder, inklusive Folkrepubliken Kina (PRC), delar inte dessa värderingar och försöker utnyttja digital teknik och amerikanernas data på ett sätt som utgör oacceptabla nationella säkerhetsrisker samtidigt som auktoritära kontroller och intressen främjas.”

Republikanska lagstiftare trycker på för ytterligare granskning. På måndagen skrev nio GOP-senatorer till TikToks vd Shou Zi Chew och bad om svar på en rad frågor som täcker företagets datasekretesspraxis och dess relation till det kinesiska kommunistpartiet.

TikToks öde formades av ett “knockdown, drag-out” Oval Office-bråk

De tog särskilt undantag från uttalanden, rapporterade i BuzzFeed-artikeln, där en medlem av TikToks förtroende- och säkerhetsavdelning påstod att “allt syns i Kina” och att en Peking-baserad ingenjör “hade tillgång till allt.” Dessa uttalanden verkade motsäga vad TikToks chef för offentlig politik sa till senatens handelsutskott i slutet av förra året.

“Vi är mycket oroade över att TikToks representant, mot bakgrund av dessa rapporter, inte gav sanningsenliga eller direkta svar till senatens handelsutskott”, skrev senatorerna.


#FCCkommissionären #uppmanar #Google #och #Apple #att #förbjuda #TikTokappen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *