Rosenthal: Freddie Freemans kvardröjande free agency saga är full av tårar, ilska och skuld

Rosenthal: Freddie Freemans kvardröjande free agency saga är full av tårar, ilska och skuld

Vi är alla sugna på det. Den avlidna fria agenten återvänder till där han började. Fans överöser honom med tillgivenhet. Tårar fälls, kramar utbyts. Tidens gång gör det bitterljuva ögonblicket mindre bittert, mer sött.

Det var vad du trodde att du såg när Freddie Freeman återvände förra helgen till Atlanta, eller hur? Tja, vi vet nu att en underström av ilska underblåste Freemans känslor, den bittra rivaliserande, kanske till och med överträffande, det söta.

Freemans beslut att lämna Braves för Dodgers var ett av de mest beklagliga free-agent-resultaten på senare tid, och ett som varje part – Braves, Freemans agenter på Excel Sports Management, Freeman själv – bär ansvaret för.

Episoden speglade mycket av vad som är fel med professionell sport på 2000-talet. Lag som är mer intresserade av löneeffektivitet än att visa lojalitet mot spelare som belönat dem. Agenter är mer intresserade av att sätta en finansiell standard än att respektera sina kunders önskemål. Fansfavoriter sprider sig till andra klubbar för att … ja, varför exakt?

Freemans beslut att ansluta sig till Dodgers på ett sexårigt kontrakt på 162 miljoner dollar verkade olyckligt i det ögonblick det hände för mer än tre månader sedan. Det såg ännu värre ut under helgen, när Freeman fällde tillräckligt många tårar för att bevattna spelytan på Truist Park under de kommande tre månaderna.

Och otroligt nog är sagan fortfarande inte över.

På söndagskvällen, under ESPN:s sändning av Dodgers-Braves-seriens final, fick alla baseballagenter ett “kontakta inte Freddie Freeman”-e-post från Major League Baseball Players Association. Facket utfärdar endast sådana order på en spelares begäran. I sådana fall vill spelaren i allmänhet undvika att bli överväldigad av samtal eller meddelanden från hans tidigare byrå, eller andra agenter som är intresserade av att representera honom.

Flera agenter sa i söndags kväll att Freeman hade bestämt sig för att avskeda Excel. Freeman avböjde att kommentera The Athletic på söndag och igen på måndag. Casey Close, ledande agent på Excel, svarade inte på förfrågningar om kommentarer.

ESPN rapporterade på tisdagen att Freeman hade lämnat Excel, men Freeman ville fortfarande inte bekräfta offentligt och beskrev situationen som “vätska.” Vid det här laget skulle det vara en chock om Freeman stannade kvar på byrån. Kanske är han helt enkelt inte redo, av någon anledning, att göra nyheterna officiella.

Freeman, 32, tycks äntligen förstå att han måste gå vidare och sa till reportrar på tisdag, “det måste bli stängning”, efter berättar för mig i en intervju för Fox Sports på lördag, “Jag vill inte ha någon stängning. Jag vill inte stänga något som var så speciellt för mig i 15 år.” Men för att låna en term som ofta åberopas av spelare måste alla inblandade parter “bära den.” En efter en, här är anledningen:

The Braves

Låt oss börja med Liberty Medias ägande, som rapporterade 568 miljoner dollar i totala Braves-intäkter för 2021, en säsong där, ahem, Freeman hjälpte laget till sin första World Series-titel på 25 år.

Liberty Media och Blue JaysModerbolaget, Rogers Communications, är de enda två major-league-ägarna som, som börsnoterade enheter, måste rapportera sina intäkter. The Braves framgångar, både på planen och i den Liberty-ägda Battery-utvecklingen i anslutning till Truist Park, fick Liberty att etablera ett andra raka lönerekord, och hoppade från 131,4 miljoner dollar på invigningsdagen 2021 till 177,8 miljoner dollar år 22.

Så varför dra gränsen med Freeman?

Det valet, verkade det, vilade till stor del på presidenten för basebollverksamheten Alex Anthopoulos, som, trots Libertys senaste storhet, inte verkar med obegränsade resurser. The Braves, även efter deras löneökning, rankas bara på nionde plats i majors. Så när Anthopoulos i augusti 2021 erbjöd Freeman en femårig, 135 miljoner dollar förlängning – 5 miljoner dollar mer än Kardinaler gav en utan tvekan överlägsen första baseman, Paul Goldschmidt — Han kanske inte var bekväm med att gå mycket längre. Huruvida han ökade erbjudandet till 140 miljoner dollar när Freeman var en fri agent är omtvistad.

Min övertygelse – och tron ​​hos ett antal agenter och chefer inom baseboll – är att Anthopoulos föredrog att saken skulle utspela sig precis som den gjorde, med Braves som handlade mot en yngre, billigare rimlig faksimil av Freeman, Matt Olson. Är Olson lika bra som Freeman just nu? Antagligen inte. Men hans åttaåriga kontrakt på 168 miljoner dollar täcker hans ålder mellan 28 och 35 säsonger. Freemans avtal med Dodgers täcker hans ålderskampanjer mellan 32 och 37 år.

Olson kostade Braves fyra prospects i deras handel med Friidrott, men hans genomsnittliga årliga värde på $21 miljoner lämnade laget med mer löneflexibilitet än vad Freeman skulle ha på $27 miljoner eller $28 miljoner per. The Braves, som utmärker sig i scouting och spelarutveckling, inkluderade catcher Shea Langeliers som mittpunkten i deras affär med A:arna, delvis eftersom de hade en annan ung catcher, William Contrerassom dyker upp den här säsongen som en potentiell stjärna.

Anthopoulos and the Braves kan alltså mycket väl sluta med att se smarta ut. Deras fans hade inga problem med att omfamna Olson, som växte upp i Lilburn, Ga. Men Freeman var en omåttligt populär inhemsk talang, en värdig arvtagare till Hall of Famer Chipper Jones, just den typen av spelare som borde tillbringa hela sin karriär med ett lag. Om de modiga verkligen ville ha honom, pressade de inte tillräckligt hårt.

Excel

Känslorna Freeman visade i Atlanta gjorde det uppenbart att han är känslig. Han sa att han gjorde det klart för Excel redan från början av diskussionerna med Braves att han ville stanna i Atlanta. Vid den tidpunkten borde Excels uppdrag ha varit tydligt. Prata med andra lag. Utöva så mycket hävstång som möjligt. Men i slutändan, gör bästa möjliga affär med Braves.

Freeman ville ha sex garanterade år, eller åtminstone ville Excel ha sex garanterade år för honom. Excel kan peka på två överlägsna erbjudanden från låga intäkter Strålar, enligt till ESPN – sex år, 140 miljoner dollar eller sju år, 150 miljoner dollar – som bevis på att Braves inte gjorde en tillräcklig insats. Men Excel borde ha känt sin klient och vetat hur han skulle reagera på att lämna Braves. Om Freemans överväldigande prioritet var att vara i Atlanta, borde inget annat ha spelat någon roll.

Excel kommer att samla in provisionen på Freemans affär med Dodgers, som vid standardbasebollsatsen på 5 procent skulle vara 8,1 miljoner dollar under affärens gång. Förlusten av Freeman skulle dock markera den andra högprofilerade avgången för en nyligen undertecknad free-agent-klient från byrån under de senaste två månaderna. Andra baseman Trevor Storysom undertecknade ett sexårigt kontrakt på 140 miljoner dollar med Red Sox i ett avtal som blev officiellt den 20 mars, bytte till Wasserman Baseball i slutet av april.

Freeman hade anledning att lita på Excel, som förhandlade fram hans åttaåriga förlängning på 135 miljoner dollar med Braves i februari 2014. Byrån, högt respekterad, representerar Hall of Famer Derek Jeter såväl som ett antal nuvarande stjärnor, inklusive Goldschmidt, Clayton Kershaw, Kyle Schwarber, George Springer och — ahem — nuvarande Braves kortstopp Dansby Swansonsom är i sitt promenadår.

Excel borde dock ha förutsett Freemans reaktion. Byrån säkrade till slut ett sjätte garanterat år från Dodgers, men i vilket syfte? Freemans affär på 162 miljoner dollar, med tanke på högre skattesatser i Kalifornien och uppskjutna betalningar i kontraktet, kan i nettovärde vara jämförbar med de 135 miljoner dollar som Braves är kända för att ha erbjudit. Och enligt källor skulle en av Freemans motiv för att lämna Excel vara att förhindra byrån från att basunera ut hans affär som sin senaste triumf.

Freddie Freeman

Så vem körde showen här, egentligen? Freeman fungerar inte för Excel; byrån arbetar för honom. Och det är Freemans fel, mer än någon annans, om han inte hamnade precis där han ville.

Hur mycket han än trodde att han klargjorde sina önskningar för Close och Victor Menocal, Excel-representanten som han vanligtvis kommunicerade med, borde Freeman ha varit mer direkt involverad i processen. Han är inte den första spelaren som påverkas av sin agent som söker det största kontraktet över den mest bekväma landningsplatsen. Han skulle inte heller ha varit den första spelaren att åsidosätta sin agent även om det betydde mindre pengar för båda parter.

Som sagt, Freddie oroar sig för mycket.

Dodgers var inte precis en oönskad landningsplats för Freeman, som kommer från Orange County i södra Kalifornien. Freeman och hans fru Chelsea har tillbringat lågsäsonger i sitt hus vid havet i Corona Del Mar, en timme från LA. Och laget har gjort nio raka matcher efter säsongen, en ännu mer imponerande körning än Braves fyra raka divisionstitlar.

Freeman, om han verkligen lämnar Excel, skulle inte behöva en agent för kontraktsförhandlingar förrän hans nuvarande avtal löper ut, och en advokat eller affärschef kan hjälpa honom med rekommendationer och andra frågor. Han kommer att bli bra, även om ingen borde bli förvånad om hans utgjutande av känslor förra helgen höjde ögonbrynen bland hans nya lagkamrater.

Kershaw verkade skicka ett inte så subtilt meddelande till Freeman och sa till Atlanta Journal-Constitution: “Jag hoppas att vi inte är andra fiol. Det är ett ganska speciellt lag här också.” Dodgers manager Dave Roberts försvarade dock sin nya första basemans reaktion och berättade Athletic’s Fabian Ardaya, “Om någon har problem med det är det på dem. Det borde inte vara något problem. Den här killen har hjälpt oss att vinna så många matcher i år och kommer att fortsätta att göra det.”

Helt rätt, men förra helgen visade sig vara mindre ett firande än en insikt om allt som gick fel. En spelare, ett lag och en byrå, alla fulländade, kombinerade för att producera ett olyckligt och onödigt resultat. För mycket bittert, inte tillräckligt sött.

(Översta bilden av Freddie Freeman: Bob Andres / Associated Press)

.
#Rosenthal #Freddie #Freemans #kvardröjande #free #agency #saga #är #full #tårar #ilska #och #skuld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *