Varför prinsar Harry och Andrew inte bär militäruniformer under drottningens begravningståg

Varför prinsar Harry och Andrew inte bär militäruniformer under drottningens begravningståg

Buckingham Palace sa att endast arbetande medlemmar av kungafamiljen skulle bära militäruniform för de stora ceremoniella händelserna som äger rum under sorgeperioden för drottningen. Eftersom både Harry och Andrew har lämnade sina kungliga plikterkommer de att bära civila kläder, trots att de är pensionerade tjänstemän.

Till skillnad från i USA, där veteraner ofta bär uniformer för speciella tillfällen, är pensionerade brittiska militärer inte tillåtna att bära uniform om de inte har en hedersutnämning och har fått tillstånd att bära en. Istället bär de sina militära medaljer fästa på civila kläder.

Kung Karl IIIbar hans syster prinsessan Anne och hans yngste bror prins Edward alla uniform vid tacksägelsegudstjänsten i St. Giles’ Cathedral i Edinburgh på måndagen och under onsdagens procession till Westminster Hall.

De förväntas också bära den för andra stora evenemang som markerar drottningens död, inklusive en valvaka i Westminster Hall, statens begravning på måndag och förpliktelsegudstjänsten i St. George’s Chapel Windsor senare samma dag. Prins William, som nu är arvtagare till tronen, förväntas också vara i militär klädsel.

Prins Andrew kommer inte att ha på sig uniform för något av evenemangen förutom ett. Enligt palatset kommer han att bära en uniform under valvakan i Westminster Hall som ett speciellt tecken på respekt för drottningen.

Prins Harry kommer att bära morgondräkt under evenemang för att hedra sin mormor, sa en talesperson för Sussex på tisdagen.

“Hans decennium av militärtjänstgöring bestäms inte av uniformen han bär och vi ber respektfullt att fokusera på livet och arvet efter Hennes Majestät Drottning Elizabeth II”, tillade talesmannen.

Peter Phillips, son till prinsessan Anne, bar inte heller uniform under onsdagens procession. Han är ingen arbetande kunglig och har inte tjänstgjort i militären.

Att tjäna i krig

Debatten om vem som får och inte får bära uniform vid stora kungliga evenemang dök upp förra året under förberedelserna inför Prins Philips begravning — drottningens make sedan 73 år — när vissa brittiska medier rapporterade att prins Andrew ville bära en amiralsuniform. I ett avbrott från traditionen hamnade inga familjemedlemmar i militäruniform för begravningen, vilket avvärjde en potentiell besvärlighet.
Prins Harry bar uniform under sitt bröllop 2018.  Prins Andrew sågs i sin militärklänning under 2018 års Trooping of Color-ceremonin.

Mer än ett år senare är diskussionen fortfarande ett känsligt ämne, särskilt eftersom Harry och Andrew är de enda två av drottningens barn och barnbarn som har kämpat i ett krig.

Prins Andrew, drottningens andra son, tjänstgjorde i Royal Navy i 22 år som helikopterpilot och instruktör och sedan som befälhavare för örlogsfartyget HMS Cottesmore. Han deltog i Falklandskriget. Medan han lämnade aktiv tjänst hos Royal Navy i juli 2001, fortsatte han att bära uniform under ceremoniella evenemang som kunglig arbetande på grund av sina hederstitlar.

Men 2019 tog han ett steg tillbaka från sina kungliga plikter över sina band till den vanärade finansmannen och dömde pedofilen Jeffrey Epstein. Tidigare i år var han det fråntagen sina militära titlar och välgörenhetsorganisationer efter att en domare beslutat att en civilrättslig stämningsansökan som Virginia Giuffre lämnade in mot honom kunde fortsätta. Andrew senare avgjorde rättegången.
William och Harry går med kung Charles i tyst procession bakom drottningens kista

Under tiden tjänstgjorde prins Harry i den brittiska armén i 10 år. Han genomförde två turnéer i Afghanistan, uppnådde rang som kapten 2011 och kvalificerade sig som Apache Aircraft-befälhavare. Kapten Harry Wales, som han kallades i armén, gick i pension från armén 2015.

Som kunglig arbetande fortsatte han också att bära sin uniform när han deltog i kungliga ceremonier – som när han iklädde sig sin Blues and Royals Household Cavalry-uniform för sitt bröllop 2018. Han slutade bära uniform efter att ha dragit sig tillbaka från sina kungliga plikter 2020.

Medan kung Charles III tjänstgjorde med Royal Navy och Royal Air Force i sex år, deltog han aldrig i ett aktivt krig. Prins William tjänstgjorde i mer än sju år som sök- och räddningspilot.

Prinsessan Anne och prins Edward tjänstgjorde aldrig i militären, men båda innehar hederstitlar.

För att få uppdateringar om den brittiska kungafamiljen skickade till din inkorg, registrera dig för CNN:s nyhetsbrev Royal News.

.
#Varför #prinsar #Harry #och #Andrew #inte #bär #militäruniformer #drottningens #begravningståg

Leave a Comment

Your email address will not be published.