The Athletic

Sterling wing-backen: Vad Potters plan betyder för Chelsea-forwarden

Graham Potters första spel ansvarig för Chelsea kommer att ha känts konstigt bekant för alla som regelbundet tittade på hans Brighton sida.

Det fanns delar av Brighton från de senaste säsongerna: dominerande men misslyckats med att vinna. Och det fanns bitar av Brighton från början av den här säsongen: den mycket ovanliga formen, där Potters lag försvarade med ett tremannaförsvar, men utan ordentliga wingbacks som skyddade de breda områdena.

På pappret kunde Potters sida antingen ha varit en bakfyra — med Cesar Azpilicueta partnerskap Thiago Silva i mitten av försvaret, och Reece James och Marc Cucurella på vardera sidan – eller en bakre trea med Azpilicueta, Silva och Cucurella. Det visade sig vara det senare, med James som pressade fram för att bli en wing-back. Det kvar Raheem Sterlingi teorin, som wingback på motsatt flank.

Men i verkligheten var Sterling inget som en ytterback. Ta den här situationen till exempel efter ett kast på bortre sidan. Cucurella är i en position som tyder på att han är ansvarig för att täcka hela vänstersidan av försvaret…

…och det är bara en gång Red Bull Salzburg definitivt vinner bollinnehav från kast som Sterling kommer invändigt från en mycket bred position. Detta är helt klart inte en riktig “wing-back” – men i avsaknad av en riktig term, låt oss hålla fast vid det för nu.

Ibland kändes det faktiskt som att Sterling var mer en del av en främre trea, bredvid Kai Havertz och Pierre-Emerick Aubameyang. Halvvägs genom den första halvleken hade han rusat in bakom för att samla in en Havertz-passning över toppen av Salzburg-försvaret…

…och i den här positionen känns det mer som en insida-vänster.

Sterlings enda riktiga defensiva bidrag var när han rusade tillbaka för att hjälpa till att ta bort Salzburg vid sidlinjen, men det mer anmärkningsvärda med detta drag var hur Cucurella hade flyttat ut från en vänstersidig mittbacksposition, och hur Jorginho hade droppat in för att effektivt upprätthålla tremannaförsvaret.

Och huvuddraget i Sterlings spel var att inte riktigt krama om sidlinjen och dribbla framåt direkt utan istället vänta vid bortre stolpen för att samla in kryss. Tio minuter in, James’ djupa kryss till bortre stolpen…

… var lite misskontrollerad av Sterling, men han gjorde klokt i att återhämta sig …

…och skjut in Cucurella på överlappningen.

Åtta minuter senare är det samma sak – den här gången kommer James till byline…

…och spelar ett djupt kryss över till Sterling vid bortre stolpen för att få ner bollen och försöka göra plats för ett skott.

Nästa situation kom efter en underbar vändning från James – och när han såg Sterling helt ensam vid bortre stolpen försökte han skjuta i ett kraftfullt lågt kryss…

…men det spelades bortom Sterling och Aubameyang.

Och så var det lite variation – James slår tillbaka bollen till Azpilicueta, vars djupa kryss…

…bjöd Sterling att volley mot mål, med hans skott blockerat.

Men i Chelseas första drag i andra halvlek gav planen slutligen resultat. Den här gången Mason Mount gjorde ett lopp före James och tog emot bollen på loppet.

Det är svårt att veta om det här något misskönade krysset, som på något sätt undvek fyra spelare i mitten, faktiskt var tänkt att nå Sterling. Men från de ovan nämnda djupa kryssen i första halvlek känns det som att det finns en god chans att detta var tanken…

…Sterling tog en touch för att ställa in sig och kröp sedan bollen perfekt i bortre hörnet. 1-0.

Och vid det här laget hade Chelsea inte stött på alltför många defensiva problem.

Men plötsligt, kanske när pressen sjönk lite, kom Salzburg in i matchen. Och Chelseas defensiva form började se lite galen ut – det var i huvudsak hur de spelade, med något som närmade sig ett femmansmittfält men de tänkta ytterbackarna faktiskt framför mittfältet.

Kanske är detta en helt felaktig tolkning av systemet, och det är faktiskt en 3-3-2-2. I vilket fall som helst, i det här läget tillåter Chelsea Lucas Gourna-Douath tid på bollen på mittfältet och saknar bredd i sin defensiva form.

Och visst har Gourna-Douath tid att trä bollen vidare till Maurits Kjaergaard. Här känns det som att det faktiskt är Mount och Mateo Kovacic som har ansvaret att försvara de breda områdena, men Mount är inte i stånd att stoppa detta pass.

Salzburg har lätt hittat utrymme på utsidan av Chelseas försvar.

Nio minuter senare har Chelsea bollinnehav och det är värt att bedöma positionerna för de två “vingbackarna” – James och Sterling är båda höga och, i Sterlings fall, häpnadsväckande breda. Den andra anmärkningsvärda spelaren på den här bilden är högersidig mittback Azpilicueta, på närsidan.

Och när Chelsea tappar bollinnehavet kan James och Sterling båda inte falla tillbaka och hjälpa till. Azpilicueta kan inte försvara högerkanten på planen. Återigen, Salzburg får in män bakom den närmaste sidan och kunde ha arbetat den här situationen bättre.

Två minuter senare kommer målet. Återigen, Sterling och James är inte i en position att stödja försvaret – de är på halvvägslinjen – även om de kanske helt enkelt inte är tänkta att stödja försvaret. Ändå betyder detta återigen att Chelsea exponeras på ena sidan när en bred mittback – den här gången Cucurella – sugs upp på planen…

…och efter att Silva missat en tackling på bortre sidan och Azpilicueta blir fångad av Noah Okafors rörelse, rycker Salzburg en kvittering, vilket lämnar Chelsea i botten av grupp E.

Det kändes som att målen härrörde direkt från Chelseas tillvägagångssätt — extremt höga ytterbackar (eller ytter) i kombination med ett tremannaförsvar innebar att Sterling hela tiden fick djupa inlägg på utsidan, men också innebar att Chelsea helt enkelt inte kunde täcka bredden av planen längst bak.

Men detta är helt klart vad Potter ville, baserat på hur hans Brighton-lag spelade den här säsongen och hur Chelsea var placerat under hela matchen. Det är för tidigt att bedöma om Potters tillvägagångssätt kommer att visa sig vara framgångsrikt i Chelsea, men hur som helst är det osannolikt att det blir tråkigt.

.
#Sterling #wingbacken #Vad #Potters #plan #betyder #för #Chelseaforwarden

Leave a Comment

Your email address will not be published.