Möt 30-åringen på gränsen till att sälja sitt företag till Adobe för 20 miljarder dollar

Möt 30-åringen på gränsen till att sälja sitt företag till Adobe för 20 miljarder dollar

Nästan över en natt har den här 30-åringen blivit teknikvärldens nyaste titan – och är redo att bli en av världens yngsta miljardärer.

Dylan Field, medgrundare och VD för San Francisco-baserade Figma, är på gränsen till en episk oväntade händelse efter Adobe ADBE,
-3,12 %
meddelat planerar att förvärva sitt företag för 20 miljarder dollar Denna vecka. Field kommer att fortsätta med Figma (som gör samarbetsdesignverktyg), och han äger enligt uppgift en betydande andel i sitt företag. Forbes uppskattade det till 10%, vilket innebär att Field kan titta på en betalningsdag på 2 miljarder dollar från affären. (Field avböjde att ge information om sin ägarandel med MarketWatch.)

Figma betraktas som något av en uppkomling rival till Adobe och beskriver sig själv som en “designplattform för team som bygger produkter tillsammans.” Dess utmärkande faktor är att den är molnbaserad, vilket har gjort dess produkter särskilt värdefulla för designers och andra arbetare som är fysiskt separerade från varandra under pandemin – eller för de som fortsätter att samarbeta i dagens hybridarbetsmiljö.

Och Adobe såg tydligt värde i Figmas modell. Förvärvet sägs dock vara det största i Adobes historia några Wall Street-analytiker har ifrågasatt om det betalade för mycket. (Vad mer, Adobes aktier föll mot sin värsta vecka sedan 2002 i ljuset av nyheterna.) Men Adobes vd Shantanu Narayen rådde investerare att affären kommer att “avsevärt utöka vår räckvidd och marknadsmöjligheter.”

Hur som helst är det ett stort steg för Field, som startade Figma med Evan Wallace, en tidigare klasskamrat vid Brown University, 2012. Som en Wall Street Journal-berättelse noterade, Field bodde i en grym lägenhet i San Francisco för bara fyra år sedan och köpte dollarkoppar kaffe på väg till jobbet.

“Jag tog en väldigt liten klunk champagne i går kväll.”


— Dylan Field, medgrundare och VD för Figma

På fredagen träffade MarketWatch Field, som växte upp i norra Kalifornien, för att lära sig mer om Adobe-affären – och hur den kommer att förändra hans liv. Här är lite av vad han hade att säga (några kommentarer har redigerats för korthet och tydlighet):

Om hur Fields liv kan förändras med utbetalningen från Adobe: Även om Field inte skulle diskutera detaljerna kring vad han kommer att tjäna på affären, förnekar han inte att han kommer att dra betydande fördelar. Han säger att han inte tänker på mycket utöver sitt företag och nästa kapitel. “Just nu är jag helt med på Figma och försöker tänka på hur jag ska göra Figma framgångsrik, speciellt i det här nya sammanhanget”, säger han. Med andra ord, han planerar ännu inte att kolonisera Mars med sina rikedomar a la Elon Musk.

Men Field medger att han fortfarande är ganska upprörd över händelserna den senaste veckan. “Det är väldigt coolt, jag tänker inte ljuga”, säger han.

On hur han firade affären: Field är känd för att älska vin, men han säger att han inte har druckit mycket de senaste veckorna eftersom han har varit så fokuserad på sitt arbete och affären. Ändå säger han, “Jag tog en väldigt liten klunk champagne i går kväll” med Figma-teamet.

Om Figmas värdeförslag: Enkelt uttryckt handlar det om möjligheten att arbeta tillsammans via molnet. “Vi kan göra det till samarbete”, säger Field om verktygen som Figma erbjuder. “Så, om du är designer och jag är ingenjör, behöver vi inte längre utbyta filer fram och tillbaka… Vi kan göra redigeringar tillsammans. Vi kan riffa av varandras idéer. Det samarbetet var viktigt för många av våra kunder.”

En nyare produkt som Figma erbjuder är FigJam, som Field beskriver som en “whiteboard-lösning”. Tanken bakom det, förklarar Field, är “att vi kan hjälpa människor att gå från idéer och brainstorming till designprocessen och hela vägen till produktion.”

Om varför och hur Adobe-affären gick samman: Field noterar att när han var med och grundade företaget fanns det en allvarlig fråga om huruvida världen hade tillräckligt med designers för att göra Figma till en livskraftig enhet. “Vi var inte säkra på att det finns en tillräckligt stor marknad här”, säger han. Men med världen som blivit allt mer digital – och i förlängningen alltmer utnyttjar digitala designverktyg – har designgemenskapen blomstrat, och behovet av bra design har blivit allestädes närvarande. “Varje företag måste bry sig om design”, säger han.

“Adobes uppdrag är kreativitet för alla, Figmas uppdrag har varit att göra design tillgänglig för alla. Det är två sidor av samma mynt på något sätt.”


— Dylan Field, medgrundare och VD för Figma

Således Adobes önskan att utnyttja vad Figma erbjuder sina kunder som en ledande digital designplattform, förklarar Field. Och inte bara utnyttja det, utan också hjälpa Figma att expandera sin plattform genom att lägga till olika verktyg och funktioner – inte bara för designerpubliken utan också för den bredare kreativa publiken. “Det gjorde oss riktigt glada, eftersom det accelererar effekten som vi redan ville ha, men också skalar effekten”, säger Field.

På Figmas bild som en “Adobe-mördare”: Ja, Figma har beskrivits som det. Och Fält en gång till och med twittrat, “Vårt mål är att vara Figma inte Adobe.” Field säger att han fortfarande står fast vid anmärkningen genom att de två företagen är olika i vissa avseenden, även om han också noterar att de i slutändan delar liknande mål: “Adobes uppdrag är kreativitet för alla; Figmas uppdrag har varit att göra design tillgänglig för alla. Det är två sidor av samma mynt på något sätt.” Han tillägger att båda företagen är samordnade “runt hantverk och gemenskap” och “det finns så mycket vi kan göra tillsammans.”

Om Fields syn på utbildning: Mycket har gjorts av det faktum att Field inte tog examen från college – han gick på Brown University, men lämnade under sitt yngre år för att starta sin entreprenörskarriär (han blev antagen till ett stipendieprogram som drivs av finansmannen Peter Thiel). Field säger att han inte är anti-college i sig. “Jag bryr mig mycket om att lära mig, och att (gå till) ett universitet kan vara ett bra sätt att göra det på ett strukturerat sätt.” Men han säger också att det finns andra sätt att få kunskap, och pekar på onlinekurser som är lättillgängliga. Som ett resultat har Field det svårt att förstå att många företag fortfarande kräver högskoleexamen av sökande. “Jag tror att de går miste om många fantastiska talanger”, säger han.

.
#Möt #30åringen #på #gränsen #att #sälja #sitt #företag #Adobe #för #miljarder #dollar

Leave a Comment

Your email address will not be published.