Drottning Elizabeths kista sänktes ner i valvet före privat begravning

Drottning Elizabeths kista sänktes ner i valvet före privat begravning

  • Drottningens kista sänktes i valvet före begravningen
  • Monarker och ledare samlas i London för statlig begravning
  • Tusentals gator kantas för uppvisning av pompa och ståt
  • Drottning Elizabeth var allmänt vördad i Storbritannien och utanför
  • Döden kommer när Storbritannien står inför risken för ekonomisk kris

WINDSOR, England, 19 september (Reuters) – drottning Elizabeths kista sänktes i ett valv kl Windsor Castlehennes sista viloplats, på måndagen efter en dag av oefterhärmlig spektakel som drog världsledare till hennes begravning och enorma folkmassor till gatorna för att säga farväl till en vördad monark.

Hundratusentals välvilliga kantade vägen som hennes likbil tog från London, kastade blommor, jublade och klappade när den passerade från staden till den engelska landsbygden som hon älskade så mycket.

Många fler hade trängs in i huvudstaden att bevittna processionen och begravningen, i en rörande hyllning till Storbritanniens längst sittande monark som vann global respekt under 70 år på tronen.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Inuti det majestätiska Westminster Abbey där begravningen hölls, cirka 500 presidenter, premiärministrar, utländska kungafamiljemedlemmar och dignitärer, inklusive Joe Biden från USA, var bland de 2 000 församlingarna.

Senare övergick uppmärksamheten till St George’s Chapel i Windsor Castle, där omkring 800 gäster deltog i en förpliktelsegudstjänst innan hennes begravning.

Den avslutades med att kronan, klotet och spiran – symboler för monarkens makt och styrelse – togs bort från kistan och placerades på altaret.

Lord Chamberlain, den högsta tjänstemannen i det kungliga hushållet, bröt sedan sin “Wand of Office”, vilket betecknade slutet på sin tjänst för suveränen, och placerade den på kistan innan den långsamt gick ner i det kungliga valvet.

När församlingen sjöng nationalsången, Kung Charles verkade kämpa mot tårarna.

Senare på kvällen, i en privat familjegudstjänst, kommer Elizabeths och hennes mans kista sedan mer än sju decennier, prins Philip, som dog förra året 99 år gammal, att begravas tillsammans i samma kapell där hennes föräldrar och syster, prinsessan Margareta , även vila.

Det var i samma stora byggnad som drottningen fotograferades och sörjde Philip ensam under den pandemiska nedstängningen, vilket förstärkte känslan av en monark i synk med sitt folk under en testtid.

“RIKLIGT LIV”

Vid begravningen berättade Justin Welby, ärkebiskopen av Canterbury, för de närvarande att den sorg som kändes av så många över hela Storbritannien och bredare värld återspeglade den sena monarkens “överflödande liv och kärleksfulla tjänst”.

“Hennes sena majestät förklarade på en 21-årsdagssändning att hela hennes liv skulle ägnas åt att tjäna nationen och samväldet”, sa han.

“Sällan har ett sådant löfte hållits så väl. Få ledare får det kärleksutflöde som vi har sett.”

Musik som spelades på drottningens bröllop 1947 och hennes kröning sex år senare ringde igen. Kistan trädde in i skrifterna som satts till ett partitur som använts vid varje statlig begravning sedan tidigt 1700-tal.

Efter begravningen drogs hennes flaggdraperade kista av sjömän genom Londons gator på en vapenvagn i en av de största militära processioner som setts i Storbritannien, med tusentals medlemmar av de väpnade styrkorna klädda i ceremoniella finesser.

De gick i takt till begravningsmusik från marschorkestrar, medan stadens berömda Big Ben i bakgrunden ringde varje minut. Kung Charles och andra äldre kungligheter följde efter till fots.

Kisten togs från Westminster Abbey till Wellington Arch och överfördes till en likbil för att resa till Windsor, där fler stora folkmassor väntade tålmodigt.

Bland dem som kom från runt om i Storbritannien och utanför, klättrade folk på lyktstolpar och ställde sig på barriärer och stegar för att få en glimt av den kungliga processionen.

Vissa bar smarta svarta kostymer och klänningar. Andra var klädda i huvtröjor, leggings och träningsoveraller. En kvinna med färgat grönt hår stod bredvid en man i morgonkostym när de väntade på att Londonprocessionen skulle börja.

Miljontals fler tittade på tv hemma på en helgdag som utlysts för tillfället, första gången en brittisk monarks begravning har sänts på tv.

“Jag har kommit till Windsor i 50 år nu,” sa Baldev Bhakar, 72, en juvelerare från den närliggande staden Slough, på tal utanför Windsor Castle.

“Jag såg henne många gånger under åren; det kändes som att hon var vår granne och hon var bara en underbar kvinna; en vacker drottning. Det var skönt att säga ett sista hejdå till vår granne.”

‘OÖVERVINNERLIG’

Elizabeth dog den 8 september på Balmoral Castle, hennes sommarhem i det skotska höglandet.

Hennes hälsa hade sjunkit, och i månader hade monarken, som hade genomfört hundratals officiella engagemang långt upp i 90-årsåldern, dragit sig tillbaka från det offentliga livet.

Men i linje med sin pliktkänsla fotograferades hon bara två dagar innan hon dog, och såg skröplig ut men leende och höll i en käpp när hon utsåg Liz Truss till sin 15:e och sista premiärminister.

Så lång livslängd och hennes oupplösliga band med Storbritannien att till och med hennes egen familj upplevde henne som en chock.

“Vi trodde alla att hon var oövervinnerlig”, sa prins William till välönskade.

Den 40:e suveränen i en linje som spårar sin härstamning tillbaka till 1066, Elizabeth kom till tronen 1952 och blev Storbritanniens första postimperialistiska monark.

Hon övervakade sin nation som försökte skapa sig en ny plats i världen, och hon var avgörande för framväxten av Commonwealth of Nations, nu en grupp som består av 56 länder.

När hon efterträdde sin far George VI var Winston Churchill hennes första premiärminister och Josef Stalin ledde Sovjetunionen. Hon träffade stora personer från politik till underhållning och sport inklusive Nelson Mandela, påven Johannes Paulus II, Beatles, Marilyn Monroe, Pele och Roger Federer.

Trots att hon sägs vara 1,6 m lång, dominerade hon rummen med sin närvaro och blev en mäktig global figur, prisad i döden från Paris och Washington till Moskva och Peking. Nationell sorg observerades i Brasilien, Jordanien och Kuba, länder som hon inte hade någon direkt koppling till.

“Människor av kärleksfull tjänst är sällsynta i alla samhällsskikt”, sa Welby under begravningen. “Ledare av kärleksfull tjänst är fortfarande sällsynta. Men i alla fall kommer de som tjänar att älskas och komma ihåg när de som håller fast vid makten och privilegierna för länge sedan glöms bort.”

Tenorklockan i Abbey – platsen för kröningar, bröllop och begravningar av engelska och sedan brittiska kungar och drottningar i nästan 1 000 år – ringde 96 gånger.

Bland de psalmer som valts ut för gudstjänsten var “Herrens min herde”, som sjöngs vid drottningens och hennes man Philips bröllop i klostret 1947. I den kungliga gruppen som följde kistan in i klostret var drottningens barnbarnsbarn och framtida kung, prins George, nio år gammal.

Förutom dignitärer inkluderade församlingen de som tilldelats Storbritanniens högsta militära och civila medaljer för tapperhet, representanter från välgörenhetsorganisationer som stöds av drottningen och de som gjorde “extraordinära bidrag” för att hantera covid-19-pandemin.

Mot slutet av gudstjänsten tystnade kyrkan och stora delar av nationen i två minuter. Trumpeter ringde innan församlingen sjöng “God Save the King”. Utanför anslöt folkmassor och bröt ut i applåder när hymnen var över.

Drottningens piper avslutade gudstjänsten med en klagan kallad “Sömn, älskling, sov” som försvann till tystnad.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Michael Holden och Kate Holton i London och Alistair Smout i Windsor; ytterligare rapportering av William James, Kylie MacLellan, Estelle Shirbon, Humza Jilani, Andrew MacAskill, Paul Sandle, Muvija M, Sachin Ravikumar, Farouq Suleiman, Angus MacSwan, Richa Naidu, Peter Hobson, Julia Payne, Natalie Grover, Lindsay Dunsmuir, Elizabeth Piper; Redigering av Mike Collett-White och Janet Lawrence

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Drottning #Elizabeths #kista #sänktes #ner #valvet #före #privat #begravning

Leave a Comment

Your email address will not be published.