Mostly used cars and empty spaces fill what was typically a full lot of new cars in Utah County.

Tips till bilköpare i rikstäckande brist

Mestadels begagnade bilar och tomma utrymmen fyller vad som vanligtvis var en hel del nya bilar i Utah County. (Mike Stapley)

Beräknad lästid: 6-7 minuter

SALT LAKE CITY — Bilhandlare upplevde en krympande efterfrågan när människor arbetade och körde mindre under covid-19-pandemin. Som ett resultat minskade biltillverkarna produktionen. När efterfrågan på nya och begagnade bilar ökade dramatiskt blev leverantörer och tillverkare överrumplade.

I kombination med generella brister i leverantörskedjan inom alla branscher har det blivit ont om fordon.

Skulden för nybilsbristen är främst ett litet utbud av halvledarchips. Och medans President Joe Biden har investerat hundratals miljarder skattebetalare för att pumpa industrin i USA kommer de flesta av råvarorna, och de flesta av chipsen själva, från utlandet.

Chips används i otaliga teknologiprodukter, inklusive moderna bilar och de TV-apparater och datorer som såg en ökad efterfrågan samtidigt som efterfrågan på bilar sjönk i början av pandemin.

Moderna bilar är lika mycket elektroniska som mekaniska, eftersom en intern dator kör det mesta, och dessa chips styr även de enklaste funktionerna. En typisk bil som byggs idag kan kräva dussintals marker, en lyxbil eller prestandabil så många som 150 och ett modernt lyx- eller prestandaelfordon kan använda så många som 3 000 marker.

En av de mest efterlängtade nybilslanseringarna på ganska länge – återkomsten av Ford Bronco – har hämmats av chipbrist. Ford hade byggt och parkerat tusentals Broncos tills chips kunde erhållas, då skulle Ford skicka tillbaka dessa fordon till fabriken för slutmontering och sedan leverera till återförsäljare. Bilder tagna förra året visa de tusentals mycket eftertraktade bilarna som står på tomgång. På senare tid förhandlar Ford och andra biltillverkare om att låta återförsäljare installera chipsen efter leverans, när de väl är tillgängliga, för att frigöra utrymme på fabriker och fraktpartier.

Ford och Tesla, bland andra, har också skickat bilar med vissa icke-nödvändiga funktioner – som automatisk start/stopp, adaptiv farthållare eller regnavkännande torkare – som ännu inte fungerar. Konsumenter skulle sedan återvända till återförsäljaren när markerna är tillgängliga, eller ta rabatter i förväg för de funktioner som inte levereras.

Ett annat hinder är att ökad efterfrågan på begagnade bilar också får priserna att skjuta i höjden, och återförsäljarna förhandlar inte om de få nya bilar som finns tillgängliga. Vissa nya bilar får till och med återförsäljaruppmärkningar, enligt branschledare, utöver klistermärkespriset, i vissa städer.

Medan bilhandlare just nu börjar se nya bilar på sina tomter för första gången på flera månader, kommer det att dröja innan allt är tillbaka till det normala.

Jag upplevde personligen nybilsköpupplevelsen tidigare i somras och jag har några tips till potentiella köpare.

Utöka din sökning. Onlineförsäljningssidor, som t.ex Autotrader och CarGurus, gör det möjligt för kunder att hitta bilar nära och fjärran samtidigt som de utforskar både begagnade och nya bilar. Bilhandlare är bättre rustade än någonsin för att göra affärer online eller via e-post och telefon.

Även om det nu är osannolikt att återförsäljare kommer att vara villiga att byta bilar med andra återförsäljare, eller ens har byten att erbjuda, innebär det att vara villig att resa för att skaffa en bil en större chans att hitta det du vill ha. Vissa marknader har också billigare begagnade bilar tillgängliga, eftersom de har större lager samlat än andra.

Det slutade med att jag sålde min tidigare bil lokalt och köpte en ny två stater bort.

Vänta med att köpa, om möjligt. Ingen begagnad bil på marknaden för närvarande är värd vad du måste betala för den. Det finns inga erbjudanden på nya bilar, punkt. Utbudsbristen kommer så småningom att upphöra och när det händer kommer inte bara återförsäljarna att översvämmas med nya bilar, utan de kommer att ha överskott av de begagnade bilarna som de har samlat på sig för att sälja i frånvaro av nya bilar.

Köpare som tar rätt tid kommer att hitta bra erbjudanden över hela linjen, eftersom återförsäljare måste rensa ut begagnat lager för att ge plats åt nya bilar och kan förhandla tungt om nya bilar när priserna på begagnade bilar faller.

En stor Ford-återförsäljare i Utah County som jag pratade med den här veckan har vanligtvis cirka 700 nya bilar och 40 till 50 begagnade bilar på sin tomt. I dagsläget har de dock 150 begagnade bilar och ett 40-tal nya, vilket ger lite perspektiv på den aktuella marknaden. De nya är nästan alla av samma lastbilsmodell.

Vara rörlig. Marknadsprisavvikelser kan vara dramatiska och den nya bilen du vill ha kanske inte existerar.

Den nya bilen du har hittat flera stater bort kan vara hos en återförsäljare som inte har något intresse av ditt inbyte, eftersom de har för många begagnade bilar till hands. Prova andra återförsäljare på den marknaden du ska resa till eller sälj din bil lokalt och använd några av de nuvarande begagnade bilarna för att boka ett flyg för att hämta din nya bil.

I mitt fall hittade jag nya bilar som intresserade mig i flera delstater, ingen i min egen, naturligtvis, och erbjudandena för min tidigare bil varierade med mer än $10 000. Jag sålde min bil till en lokal återförsäljare för mycket mer än den skulle ha varit värd, och en del av intäkterna finansierade en flygresa och en rolig roadtrip hem för min fru och mig i min nya bil.

Gör dina läxor. Det kommer att ta mer ansträngning än väntat att köpa en bil nu, och lite tid som investeras kan betyda tusentals dollar när man säljer en begagnad bil för att ge plats åt en ny. Att sälja en bil privat innebar traditionellt sett en större avkastning än att handla en bil hos återförsäljaren. Med återförsäljare nu desperata efter bilar att sälja betalar de enligt uppgift.

Privata köpare kanske inte förstår den nuvarande marknaden och betalar kanske inte vad återförsäljarna erbjuder. Återförsäljare gör det enkelt att få värderingar online eller via e-post. Jag sålde min till en återförsäljare via e-post — med några bilder och mitt VIN-nummer.

Lär dig alternativpaketen för den nya bilen du letar efter, det gör det enklare att handla online eftersom hjulen på ett foto eller priset direkt ger dig en fingervisning om det är en utmanare. Att veta vad som ingår i varje prisläge kan hjälpa dig att styra dig till en bil som du kanske har förbisett när du handlat personligen.

Känn dina alternativ vid leasingperiodens slut. En leasad bil kan säljas eller bytas ut, på samma sätt som vilken annan bil som helst, innan leasingavtalet löper ut. Den som har ett leasingavtal som löper ut inom de närmaste månaderna bör omedelbart jämföra sitt utköpsbelopp med bilens aktuella marknadsvärde.

Varje leasingavtal, antingen genom en tillverkare eller långivare, innehåller ett förutbestämt köpbelopp för fordonet vid leasingperiodens slut. Normalt gör långivare ett mycket bra jobb med att säkerställa att värdet kommer att matcha framtida marknadsförhållanden och avskrivningar. Den nuvarande situationen gör alla dessa förutsägelser meningslösa.

I mitt fall översteg värdet på min leasade bil köpet, till ett värde av $2 000-$12 000 i eget kapital, beroende på var jag sålde den. Jag satte det egna kapitalet – som skulle ha försvunnit om jag lämnade in min bil vid leasingperioden fyra månader senare – på den nya bilen jag köpte. Det är möjligt, även på denna galna marknad, att komma ut långt fram.

Den nuvarande situationen är definitivt inte en köparens marknad när det gäller fordon.

Alla kommer dock inte att hamna i en situation där de kan vänta på en ny eller begagnad bil. Med lite läxor, och kanske en vilja att resa, är det fortfarande möjligt att få en deal på en bil denna kommande bilköpshelg.

Foton

De senaste affärs- och teknikberättelserna

Fler berättelser som du kanske är intresserad av

.
#Tips #bilköpare #rikstäckande #brist

Leave a Comment

Your email address will not be published.