Antalet globala ultraförmögna individer träffar rekordhögt

Rangen av de globala individerna med “ultra high net worth” (UHNW) ökade med 46 000 förra året till rekord 218 200 då världens rikaste människor gynnades av “nästan en explosion av rikedom” under återhämtningen från pandemin.

Antalet UHNW-personer – de med tillgångar på mer än 50 miljoner dollar (43,7 miljoner pund) – ökade 2021 när de superrika gynnades av stigande huspriser och blomstrande aktiemarknader, enligt en rapport från investeringsbanken Credit Suisse. Antalet personer i UHNW-gruppen har ökat med mer än 50 % under de senaste två åren.

Den enorma rikedomsökningen för de rikaste 0,00004% av världens vuxna befolkning kommer när miljarder låg- och medelinkomstmänniskor – av vilka många såg sina besparingar utplånade under pandemin – kämpar för att klara av stigande mat- och energipriser.

“Den kraftiga ökningen av finansiella tillgångar resulterade i en ökning av ojämlikheten 2021”, skriver han Rapportera av Credit Suisse, som hjälper till att hantera förmögenheterna för många av världens rikaste människor, sa. “Ökningen i ojämlikhet beror förmodligen på ökningen av värdet på finansiella tillgångar under Covid-19-pandemin.”

Förmögenhet per vuxen ökade med mer än $100 000 i Nya Zeeland förra året (förändring i förmögenhet per vuxen (USD), 2021, största vinster och förluster)

Credit Suisses Global Wealth Report fann att “återhämtningen av den makroekonomiska aktiviteten i en miljö med låga räntor gav exceptionellt gynnsamma förutsättningar för hushållens förmögenhetstillväxt under 2021”.

“Vi uppskattar att den globala rikedomen uppgick till 463,6 miljarder USD i slutet av 2021, en ökning med 41,4 miljarder USD (9,8 %)”, står det i rapporten. “Förmögenheten per vuxen växte med 6 800 $ (8,4 %) under året för att nå 87 489 $, nära tre gånger den nivå som registrerades vid sekelskiftet.”

Anthony Shorrocks, ekonomiprofessor och författare till rapporten, sa att det hade skett “nästan en explosion av rikedom förra året… Förmodligen högre än något annat år vi någonsin har registrerat”.

Förmögenhetsökningen har inte fördelats rättvist. Den rikaste 1% av världens befolkning ökade sin andel av världens hela rikedom för andra året i rad till 46%, upp från 44% 2020.

Antalet miljonärer i US-dollar ökade med 5,2 miljoner under 2021 till totalt 62,5 miljoner – strax under Storbritanniens 67 miljoner invånare. Shorrocks sa att antalet miljonärer blev så stort att det blev “ett alltmer irrelevant mått på rikedom”.

Mer än en tredjedel av miljonärerna bor i USA, som är hem för 24,5 miljoner miljonärer, eller 39 % av världens totala.

Antalet amerikanska miljonärer ökade med 2,5 miljoner – nästan hälften av alla nya miljonärer som präglades över hela världen. “Detta är den största ökningen av antalet miljonärer som registrerats för något land under något år detta århundrade och förstärker den snabba ökningen av antalet miljonärer som har setts i USA sedan 2016”, heter det i rapporten.

Kina ligger på andra plats, med 10 % av världens miljonärer, före Japan med 5,4 %, Storbritannien (4,6 %) och Frankrike (4,5 %).

Schweiz utsågs återigen till det rikaste landet när det gäller genomsnittlig medelförmögenhet per vuxen på 700 000 USD, före USA på 579 000 USD.

Men ojämlikheterna i dessa länder lyfts fram när medianmedelförmögenheten per vuxen undersöks. Schweiz faller till sjätte plats med en medianförmögenhet på $168 000 och USA tappar till 18:e plats med $93 000. Australien är toppen av medianförmögenhetstabellen med $274 000.

Vuxna i Storbritannien har en medelförmögenhet på $309 000 (14:e plats) och en medianförmögenhet på $142 000 (nionde plats).

Landet med det största steget i genomsnittlig förmögenhet var Nya Zeeland, som såg en genomsnittlig ökning på 114 000 $ till 472 000 $.

#Antalet #globala #ultraförmögna #individer #träffar #rekordhögt

Leave a Comment

Your email address will not be published.