Befintlig bostadsförsäljning sjönk i augusti till den lägsta nivån sedan 2020

Befintlig bostadsförsäljning sjönk i augusti till den lägsta nivån sedan 2020

Försäljningen av befintliga bostäder i USA minskade för sjunde månaden i rad i augusti stigande bolåneräntorstigande inflation och branta bostadspriser fortsatte att pressa potentiella köpare ut ur marknaden.

Försäljningen av tidigare ägda bostäder föll med 0,4 % i augusti från föregående månad till en årlig takt på 4,80 miljoner enheter, enligt nya uppgifter som släpptes på onsdagen av National Association of Realtors. Det är bättre än vad ekonomer förväntade sig, enligt Refinitiv. På årsbasis sjönk bostadsförsäljningen med 19,9 % i augusti.

Försäljningen har sjunkit till den långsammaste takten sedan juni 2020, när ekonomin fortfarande var djupt inne i covid-19-pandemin. Bortsett från det är detta den sämsta perioden för bostadsförsäljningar sedan 2015. Senast bostadsförsäljningen dök under sju månader i rad var mellan augusti 2013 och januari 2014.

“Mjukheten i bostadsförsäljningen återspeglar årets eskalerande bolåneräntor”, sa NAR:s chefsekonom Lawrence Yun i ett uttalande. “Icke desto mindre mår husägare bra med nästan obefintliga försäljningar av nödställda fastigheter och bostadspriserna som fortfarande är högre än för ett år sedan.”

INFLATIONEN STÖGDE SNABBARE ÄN FÖRVÄNTAT I AUGUSTI OCH HÅLLBÅDE PRIS PÅGÅENDE HÖGA

En till salu-skylt är uppsatt framför en fastighet i Monterey Park, Kalifornien den 16 augusti 2022. (Foto av FREDERIC J. BROWN/AFP via Getty Images / Getty Images)

Det fanns cirka 1,28 miljoner bostäder till salu i slutet av augusti, enligt rapporten, en ökning med cirka 2% från juli och oförändrad från förra året. Trots att fler bostäder finns på marknaden såldes bostäder fortfarande i genomsnitt på bara 16 dagar – nära rekordtakt. Före pandemin stod bostäder vanligtvis på marknaden i ungefär en månad innan de såldes.

Med den nuvarande försäljningstakten skulle det ta ungefär 3,2 månader att tömma inventeringen av befintliga bostäder – något ned från 3,3-avläsningen som registrerades i juli. Experter ser en takt på sex till sju månader som en hälsosam nivå.

Den räntekänsliga bostadsmarknaden har börjat svalna märkbart de senaste månaderna Federal Reserve åtgärder för att skärpa politiken i den snabbaste takten på tre decennier. Politiker har redan höjt referensräntan för federala fonder fyra gånger i rad – inklusive två back-to-back höjningar på 75 punkter – och förväntas godkänna ytterligare en höjning av den storleken i slutet av sitt möte på onsdagen.

Bostadsmarknad

Hus i Harris Ranch-gemenskapen i Boise, Idaho, USA, fredagen den 1 juli 2022. Avmattningen på bostadsmarknaden får ringa effekter i hela branschen och hypotekslångivare förutspår en nedgång i verksamheten. (Jeremy Erickson/Bloomberg via Getty Images / Getty Images)

SKAPA FOX BUSINESS PÅ RESTEN GENOM ATT KLICKA HÄR

Medelpriset för en 30-årigt fast bolån klättrade till 6,02% för veckan som slutade den 15 september, enligt färska uppgifter från hypotekslångivaren Freddie Mac. Det är betydligt högre än för bara ett år sedan när räntorna låg på 2,86 %.

Men även med högre räntor som sätter husägande utom räckhåll för miljontals amerikaner, är priserna fortfarande brantare än för bara ett år sedan. Medianpriset för ett befintligt hem som såldes i augusti var 389 500 $, en 7,7% från samma tid för ett år sedan. Detta markerar den 126:e månaden i rad med bostadsprishöjningar från år till år, den längsta pågående serien någonsin.

Priserna sjönk dock något från det högsta på 413 800 $ som registrerades i juni – en del av en vanlig trend med priser som sjunker efter en topp på försommaren.

#Befintlig #bostadsförsäljning #sjönk #augusti #den #lägsta #nivån #sedan

Leave a Comment

Your email address will not be published.