Den exploderande kungen: Varför drottning Elizabeths kista var kantad med bly

Den exploderande kungen: Varför drottning Elizabeths kista var kantad med bly

Drottning Elizabeth II:s vindlande sista resa från Westminster Abbey till Wellington Arch till Windsor Castle på måndagen tyngde tungt på de åtta soldater som bar hennes kista – delvis för att den var kantad med bly.

Traditionen sträcker sig århundraden tillbaka och började med ett praktiskt övervägande: att hjälpa avlidna monarkers kroppar att förbli orörda, särskilt innan moderna konserveringstekniker.

Drottning Elizabeth II begravdes efter en historisk statlig begravning

Som ett material i kistor, “hjälper bly till att hålla fukt ute och bevarar kroppen längre och förhindrar att lukter och gifter från en död kropp flyr ut”, säger Julie Anne Taddeo, en forskningsprofessor i historia vid University of Maryland. “Hennes kista stod utställd i många dagar och gjorde en lång resa till sin sista viloplats.”

Taddeo noterade att den extra vikten skapade behovet av åtta pallbärare snarare än de vanliga sex.

Soldater bär kistorna till avlidna brittiska monarker, efter en incident 1901 när hästar som drog drottning Victorias katafalk skrämdes och hennes kista nästan rann ut på gatan. Winston Churchill, som fick den sista statliga begravningen i Storbritannien före Elizabeths i måndags, hade också en blyfodrad kista. Den var så tung att den gled av några av pallbärarnas axlar när de var tvungna att pausa i några steg, sa en av pallbärarna, Lincoln Perkins, till BBC. När det föll till de två “skjutarna” på baksidan för att hålla kistan från att falla, sa Perkins, han yttrade högt till liket: “Oroa dig inte, sir, vi ska ta hand om dig.”

Drottning Elizabeth II:s kista reste från Westminster Hall till Wellington Arch och till hennes sista viloplats, Windsor Castle, för hennes statliga begravning den 19 september. (Video: Alexa Juliana Ard/The Washington Post)

“Du kunde faktiskt känna honom glida av axlarna,” sa Perkins. “Om vi ​​hade släppt honom… jag vet inte vad det skulle ha varit, väldigt pinsamt, men det gjorde vi inte.”

Drottning Elizabeth II, som regerat över Storbritannien i 70 år, dör vid 96 års ålder

Elizabeths kista begravdes måndag kväll i ett valv i King George VI Memorial Chapel, en del av St. George’s Chapel vid Windsor Castle. Hon vilar nära sina föräldrar, syster och prins Philip, hennes man, som dog förra året.

Bevarandeåtgärderna påminner om de som användes för forntida högt uppsatta egyptier, som också placerades i kammare snarare än begravdes i marken och vars kroppar var oklanderligt bevarade. Och medan forntida rika egyptier var ofta begravd med cacher av juveler, skulpturer och andra tillhörigheter, sa Taddeo, rapporterades drottningen ha begravts med bara sitt bröllopsband, gjord av walesiskt guld, och ett par pärlörhängen.

Sådan åtstramning skulle innebära att Elizabeth, som var känd för att omfamna sparsamhet och enkelhet, begravdes med färre tillhörigheter än några av hennes föregångare; Drottning Victoria begravdes med sin mans morgonrock och en avgjutning av hans hand, och ett hårlock och ett fotografi av hennes favorittjänare, som hon ryktades ha haft en romantisk relation med, sa Taddeo. Elizabeths klot, spira och krona – gjorda av nästan 3 000 diamanter och dussintals andra juveler – togs från toppen av hennes kista och placerades på ett altare vid hennes begravning.

Episk kö till drottning Elizabeth II:s kista hade mer än 250 000 personer

Att använda bly i kistor är “en långlivad kunglig tradition”, säger Mike Parker Pearson, professor vid University College Londons Institute of Archaeology. Han sa att det balsamerade liket av kung Edward I, som dog 1307, “hittades 1774 för att vara välbevarat i hans marmorsarkofag” i Westminster Abbey. Pearson tillade att bruket att använda bly förmodligen antogs runt tiden för Edwards död eller under århundradet efter det.

Tidigare kungar balsamerades inte, sa han. Liket av Vilhelm Erövraren, som dog 1087, var tydligen så illa förfallen att hans uppsvällda buk exploderade när präster försökte stoppa in hans kropp i “en stenkista som visade sig vara för liten för hans bulk”, sa Pearson. “Sörjande ska ha sprungit mot dörren för att slippa den ruttna stanken.”

Williams “svullna tarmar sprack, och en outhärdlig stank anföll näsborrarna hos åskådare och hela folkmassan.” enligt Orderic Vitalis, en benediktinermunk som krönikerade det anglo-normanska England.

#Den #exploderande #kungen #Varför #drottning #Elizabeths #kista #var #kantad #med #bly

Leave a Comment

Your email address will not be published.