Marknaden bryter tidigare motstånd;  Teslas smärtsamma övergång

Futures: Marknaden rensar motstånd; 5 aktier i köpområden

Dow Jones-terminer förändrades lite på söndagskvällen, tillsammans med S&P 500-terminer och Nasdaq-terminer.
XBörsrallyt tog fart under den senaste veckan, med starka uppgångar, vilket klarade nyckelnivåer. S&P 500 mötte kort motstånd på 200-dagarslinjen, men flyttade sig över den nyckelnivån på fredagen. Ett stort antal ledande aktier blinkade med köppoäng.

Investerare kan öka exponeringen gradvis när marknadsrallyt förbättras. Medan många toppaktier nu utökas, Wendys (WEN), Exxon Mobil (XOM), Quanta tjänster (PWR), Celsius Holdings (CELH) och Insulet (PODD) är alla möjliga från tidiga anmälningar. Wendy’s och PWR lager har nya platta baser, går med i XOM stock och Insulet. CELH-aktien behöver ytterligare en vecka för att skapa en ordentlig bas.

CELH-aktien är på SwingTrader och den IBD 50. Celsius, Insulet och Wendy’s var de tre senaste Dagens IBD-lager urval.

Under tiden, Tesla (TSLA) på fredagen tillkännagav stora prissänkningar i USA och Europa, en vecka efter sänkta priser i Kina och viktiga asiatiska marknader.

Tesla-aktien stängde något lägre men återhämtade sig rejält för veckan. Men elbilsjätten står inför en smärtsam övergång då investerare alltmer ser Tesla som en biltillverkare, inte ett teknikföretag.

Videon som är inbäddad i den här artikeln diskuterade den starka veckan för marknadsrallyt och analyserade WEN-aktien, Quanta Services och Celsius.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones-terminer steg en bråkdel jämfört med verkligt värde. S&P 500-terminerna steg uppåt. Nasdaq 100-terminer lutade lägre.

Amerikanska aktie- och obligationsmarknader är stängda på måndag för helgdagen för Martin Luther King Jr., men andra börser runt om i världen kommer att vara öppna.

Kom ihåg den där övernattningen Dow-terminer och på andra håll översätts inte nödvändigtvis till faktisk handel i nästa ordinarie aktiemarknad session.

Bitcoin pris

Bitcoin-priset nådde kort 21 237 $ fredag ​​kväll, en två månaders högsta. Den ledande kryptovalutan handlas för närvarande runt 21 100 $. Bitcoin handlades strax under $17 000 så sent som den 8 januari.

Bitcoins uppgång sammanfaller med börsrallyt, som visar en återgång till mer spekulativa investeringar. Det inkluderar tillväxtaktier, särskilt spel av spekulativ typ som ARKK ETF. Vissa memeaktier hade en stor vecka, särskilt Bed Bath & Beyond (BBBY). BBBY-aktien skjutit i höjden 179%, även om återförsäljaren har signalerat att det är på väg mot konkurs.


Gå med IBD-experter när de analyserar handlingskraftiga aktier i börsrallyt på IBD Live


Börsrally

Börsrallyt hade en stark vecka, där de stora indexen stängde nära toppnoteringar.

Dow Jones Industrial Average steg med 2 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet steg 2,7 procent. Nasdaq-kompositen steg 4,8%. Småbolagen Russell 2000 hoppade 5,3 %.

Den 10-åriga statsräntan sjönk 6 punkter till 3,51 %, även med fredagens studs. Marknaderna förväntar sig starkt höjningar av Fed med kvartspunkter i februari och mars, men sedan ser politikerna vänta. Fallande statsräntor och ljusare ekonomiska utsikter på andra håll pressar dollarn, vilket ger ytterligare ett uppsving för aktier och råvaror.

Amerikanska råoljeterminer steg med 8,3 % till 79,86 USD per fat förra veckan. Kopparpriserna steg 7,65%.

ETF:er

Bland tillväxt-ETF:er, Innovator IBD 50 ETF (FFTY) steg 4,4 % förra veckan, medan Innovator IBD Breakout Opportunities ETF (ANFALL) klättrade 2,1 %. iShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) steg 4,9 %. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) steg 6,7 %.

Återspeglar mer spekulativa historieaktier, ARK Innovation ETF (ARKK) toppade 14,7 % förra veckan och ARK Genomics ETF (ARKG) drygt 16 %. TSLA-aktien är ett stort innehav över Ark Invests ETF:er. Cathie Wood’s Ark har fyllt på sina Tesla-innehav under de senaste dagarna och veckorna.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) studsade 6,3 % förra veckan till sju månaders högsta. Global X US Infrastructure Development ETF (PAVE) rullade 4,2% högre. US Global Jets ETF (JETS) steg 9,4 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) steg 4,6%, trots svag KB Hem (KBH) inkomster. Energy Select SPDR ETF (XLE) steg med 0,14 %, med XOM-aktien som en viktig komponent. Financial Select SPDR ETF (XLF) steg 2,1 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) minskade med 0,2 %.


Fem bästa kinesiska aktier att titta på nu


Aktier i köpområden

Wendys aktie gjorde en stor uppåtvändning på fredagen och hoppade 6% till 23,08 efter att ha nått en intradagslåg på 21,36. WEN-aktien återtog sin 50-dagarslinje, flyttade över 21-dagarna och bröt över en trendlinje. Det erbjöd ett tidigt inträde i den nya platta basen. Den officiella köppunkten är 23,88, enligt MarketSmith analys.

Wendy’s rapporterade på fredagen ett fjärde kvartal i rad med accelererande försäljningstillväxt, fördubblade sin utdelning och tillkännagav ett återköp på 500 miljoner dollar.

XOM-aktien steg 2,4% till 113,16 förra veckan, dess femte raka veckouppgång. Aktierna ligger något under den officiella köppunkten på 114,76, och de verkar inte förlängas från 50-dagarslinjen med det steget. Men investerare kunde redan gå in i Exxon-aktien.

PWR-aktien steg med 6,7 % till 148,50 förra veckan, och återhämtade sig över 50-dagarslinjen, vilket erbjuder ett tidigt inträde. Aktierna tog också tillbaka en tidigare köppoäng på 144,41 som inte längre är giltig.

CELH-aktien dök på onsdagen över 50-dagars- och 21-dagarslinjen, vilket bröt en nedåtgående trend och erbjuder flera skäl för ett tidigt inträde. Aktierna höll stöd vid 21-dagarna och tittade sedan högre på fredagen. Celsiusaktien är aktiv nu efter att ha stigit 13,2 % för veckan.

Insulet-aktien steg med 4,65 % den senaste veckan till 305,89, vilket återhämtade sig från 21-dagars- och 50-dagarslinjerna. Aktier är handlingsbara nu. Men investerare kan vänta på ett brott på en trendlinje, för närvarande något över fredagens högsta på 309,44.

Tesla aktie växlar ner till auto?

Tesla-aktien steg med 8,3% till 122,40 förra veckan, och fortsatte en studs från den 6 januari lägsta björnmarknaden på 101,81. Aktien föll med 0,9 % i fredags, trots låga nivåer under dagen Tesla tillkännager genomgripande prissänkningar i USA och Europa. Det kom en vecka efter att Tesla sänkte priserna i Kina och viktiga asiatiska marknader.

Prissänkningarna bör driva på försäljningen, särskilt i USA, med fler Tesla EV-varianter som är berättigade till ett skatteavdrag på $7 500. Det innebär en enorm prissänkning för amerikanska konsumenter. Men Teslas prisade marginaler kommer sannolikt att få en törn.

På tisdag kommer investerare att få veckoregistrering av kinesiska elbilar, vilket borde visa ett stort hopp i Tesla-försäljningen, såväl som eventuell påverkan på konkurrenterna. Men kommer Tesla att få ett varaktigt uppsving, särskilt i Kina och Europa? Beställningarna släpade betydligt efter leveranserna i slutet av 2022, så Tesla behöver en stor ökning av ny efterfrågan bara för att behålla den nuvarande leveranstakten 2023.

Redan hård konkurrens i Kina kommer att intensifieras under 2023, med Teslas prissänkningar kanske utlöser en våg av marginaldödande nedskärningar. Europa är också alltmer trångt. Till och med den amerikanska elbilsmarknaden kommer att vara mer konkurrenskraftig om ett år, med de fallande priserna på begagnade bilar som redan är ett stort hinder för priserna på nya fordon.

Men om man ser bort från Teslas EV-försäljning har TSLA-aktier ett större problem. Investerare ser i allt högre grad elbilsjätten som en biltillverkare, inte ett teknikföretag. Teslas nuvarande pris-vinstkvot på 33 är inte för brant för ett tekniskt tillväxtföretag. Men det är ovanligt högt för en biltillverkare. Bilindustrins fördelar och marginaler tenderar att urholkas relativt snabbt, vilket kan hända med Tesla just nu.

TSLA-aktien kan förtjäna en hög värdering för en biltillverkare, vilket återspeglar EV-jättens fortfarande robusta EPS och försäljningstillväxt. Men trots det skulle det antyda en mycket lägre värdering än vad den har skröt fram till nyligen.

General Motors (GM), Vadställe (F) och Chrysler-och-Fiat förälder Stellantis (STLA) har alla PE-förhållanden i enkelsiffrorna. Toyota (TM) är vid 10.


Tesla vs. BYD: EV Giants vie for Crown, men vilket är det bästa köpet?


Marknadsrallyanalys

Börsrallyt hade en uppmuntrande vecka och byggde på starka uppgångar den 6 januari. De stora indexen steg kraftigt och återtog nyckelnivåer. Ett stort antal ledande aktier blinkade med köpsignaler under veckan, där de flesta höll eller förlängde uppgångar.

S&P 500-indexet rörde sig över sitt 50-dagars glidande medelvärde och kom upp till sin 200-dagarslinje. Jämförelseindexet slog motstånd på den nyckelnivån på torsdag-fredag, men gick till slut över det.

Dow Jones, Russell 2000 och S&P MidCap 400 är framför allt deras glidande medelvärden och närmar sig sina kortsiktiga toppar i december.

Nasdaq återtog sitt 50-dagars glidande medelvärde och gick över 11 000-nivån. Eftersläpningsindexet hade varit nära sina lägsta låga på björnmarknaden i början av året.

På fredagen öppnade aktierna rejält lägre, då vinsterna till en början slog flygbolag, sjukförsäkringsbolag och bankaktier, Teslas prissänkningar slog tillbaka bilaktier och en analytikernedgradering drabbade stora försvarsentreprenörer.

Även utan de negativa rubrikerna var marknaden utan tvekan på grund av en tillbakagång efter de starka uppgångarna och med S&P 500 på 200-dagarslinjen.

Men marknaden studsade snabbt tillbaka och stängde högre.

Industrin, den breda bostadssektorn, många läkare samt vissa återförsäljare och restauranger visar styrka.

Tekniska namn är fortfarande få bland ledande aktier, även om de försöker komma tillbaka. SMH chip ETF rensade sin 200-dagarslinje den senaste veckan, medan IGV-programvaran ETF och ARKK ligger över sina 50-dagars genomsnitt.

S&P 500 behöver fortfarande på ett avgörande sätt rensa 200-dagarslinjen. Decembertoppar skymtar stora för alla huvudindex.

Även om aktiemarknaden verkar vara mindre oroad över Federal Reserve, med en väg mot en räntehöjningspaus, kommer vinstsäsongen att stå i centrum.


Tida marknaden med IBD:s ETF-marknadsstrategi


Vad ska man göra nu

Investerare kan göra nya köp när aktierna fortsätter att förbättras. Men gör det gradvis. Medan marknadsrallyt har visat styrka och motståndskraft de senaste dagarna, skulle en tillbakagång inte vara en överraskning för de stora indexen, nyckelsektorerna eller enskilda aktier.

Resultatsäsongen kommer att intensifieras under de närmaste veckorna, vilket skapar potential för stora svängningar. Exxon och Tesla-aktier kommer att rapportera inom de närmaste tre veckorna, tillsammans med teknikjättar Äpple (AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon.com (AMZN) och Google förälder Alfabet (GOOGL).

Så bli inte för koncentrerad till en viss sektor, även om den presterar bra. Sträva efter en mångfald av ledande aktier.

Massera upp dina bevakningslistor. Leta efter aktier som kan åtgärdas, sätta upp eller potentiellt kan åtgärdas om de pausar eller drar sig tillbaka. Bred styrka, åtminstone utanför tekniken, bör erbjuda ett antal möjligheter.

Läsa Den stora bilden varje dag för att hålla sig i synk med marknadsriktningen och ledande aktier och sektorer.

Vänligen följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för aktiemarknadsuppdateringar och mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta IBD-verktyg förenklar Brynakap För toppaktier

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

IBD Digital: Lås upp IBD:s premiumaktielistor, verktyg och analys idag

Denna heta sektor har en statlig medvind på 1 biljon dollar


#Futures #Marknaden #rensar #motstånd #aktier #köpområden

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *