Nedskärningar inom tekniksektorn, Microsoft säger upp 10 000

Nedskärningar inom tekniksektorn, Microsoft säger upp 10 000

Microsoft skär ner 10 000 anställda, nästan 5% av sin personalstyrka, och går med i andra teknikföretag som har minskat sina expansioner från pandemitiden.

Företaget sa i en myndighetsanmälan på onsdagen att uppsägningarna var ett svar på “makroekonomiska förhållanden och förändrade kundprioriteringar.”

Den Redmond, Washington-baserade mjukvarujätten sa att de också kommer att göra ändringar i sin hårdvaraportfölj och konsolidera sina hyrda kontorsplatser.

Microsoft skär ner mycket färre jobb än vad de hade lagt till under covid-19-pandemin eftersom det svarade på en boom i efterfrågan för sin arbetsplatsmjukvara och molntjänster med så många människor som arbetar och studerar hemifrån.

“En stor del av detta är bara övermod när det gäller att anställa,” säger Joshua White, ekonomiprofessor vid Vanderbilt University.

Microsofts personalstyrka ökade med cirka 36 % under de två räkenskapsåren efter pandemins uppkomst, från 163 000 anställda i slutet av juni 2020 till 221 000 i juni 2022.

Uppsägningarna representerar “mindre än 5 procent av vår totala personalbas, med några meddelanden som sker idag”, sa VD Satya Nadella i ett mejl till anställda.

“Medan vi eliminerar roller inom vissa områden kommer vi att fortsätta att anställa inom viktiga strategiska områden,” sa Nadella. Han betonade vikten av att bygga en “ny datorplattform” med hjälp av framsteg inom artificiell intelligens.

Han sa att kunder som accelererade sina utgifter för digital teknik under pandemin nu försöker “optimera sina digitala utgifter för att göra mer med mindre.”

“Vi ser också organisationer inom alla branscher och geografier iaktta försiktighet eftersom vissa delar av världen befinner sig i en lågkonjunktur och andra delar förväntar sig en”, skrev Nadella.

Andra teknikföretag har också trimmat jobb mitt i oro för en ekonomisk avmattning.

Amazon och affärsmjukvarutillverkaren Salesforce tillkännagav tidigare den här månaden stora nedskärningar när de beskär lönelistan som snabbt expanderade under pandemin.

Amazon sa att de kommer att minska omkring 18 000 tjänster och började meddela berörda anställda på onsdagen i USA, Kanada och Costa Rica, med andra regioner att följa, enligt e-postmeddelanden från chefer. Nedskärningarna, som började i november, är den största uppsägningen i Seattle-företagets historia, även om det bara är en bråkdel av dess 1,5 miljoner globala arbetsstyrka.

Också onsdagen bekräftade det brittiska cybersäkerhetsföretaget Sophos att det hade sagt upp 10 % av sin globala arbetsstyrka – 450 anställda – på tisdagen. Sophos, känd för hotintelligens och upptäckt, förvärvades 2020 av private equity-företaget Thoma Bravo för 3,9 miljarder dollar.

Facebook-föräldern Meta säger upp 11 000 personer, cirka 13 % av sin personalstyrka. Och Elon Musk, den nya Twitter-vd:n, har minskat företagets personalstyrka.

Nadella nämnde inget direkt om uppsägningarna på onsdagen när han framträdde vid World Economic Forums årsmöte händer denna vecka i Davos, Schweiz.

På frågan av forumets grundare Klaus Schwab om vad tekniska uppsägningar betydde för branschens affärsmodell, sa Nadella att företag som blomstrade under covid-19-pandemin nu ser “normalisering” av denna efterfrågan.

“Ärligt talat måste vi inom teknikindustrin också bli effektiva, eller hur?” sa Nadella. ”Det handlar inte om att alla andra ska göra mer med mindre. Vi kommer att behöva göra mer med mindre. Så vi måste visa våra egna produktivitetsvinster med vår egen typ av teknik.”

Microsoft vägrade svara på frågor om var uppsägningarna och kontorsstängningarna skulle koncentreras. Företaget skickade ett meddelande till Washington State anställningstjänstemän på onsdagen att det skar ner 878 arbetare på sina kontor i Redmond och de närliggande städerna Bellevue och Issaquah.

I juni hade den 122 000 arbetare i USA och 99 000 på andra håll.

White, Vanderbilt-professorn, sa att alla industrier vill sänka kostnaderna inför en möjlig lågkonjunktur men teknikföretag kan vara särskilt känsliga för den snabba ränteuppgången, ett verktyg som har använts aggressivt under de senaste månaderna av Federal Reserve i sin kamp mot inflationen.

“Detta drabbar teknikföretag lite hårdare än det gör industrier eller konsumentvaror eftersom en stor del av Microsofts värde är på projekt med kassaflöden som inte kommer att löna sig på flera år,” sa han.

Bland de projekt som har uppmärksammats nyligen är Microsofts investering i sin San Francisco startup-partner OpenAI, tillverkare av skrivverktyget ChatGPT och andra AI-system som kan generera läsbar text, bilder och datorkod.

Microsoft, som äger Xbox-spelverksamheten, står också inför osäkerhet i lagstiftningen i USA och Europa försenade sitt planerade övertagande på 68,7 miljarder dollar av videospelsföretaget Activision Blizzard, som hade cirka 9 800 anställda för ett år sedan.

____

AP Business Writers Kelvin Chan i London och Frank Bajak i Boston bidrog till denna berättelse.

.
#Nedskärningar #inom #tekniksektorn #Microsoft #säger #upp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *