Brasiliens domstol beviljar konkursskydd för återförsäljaren Americanas

Brasiliens domstol beviljar konkursskydd för återförsäljaren Americanas

SAO PAULO, 19 januari (Reuters) – En domstol i Rio de Janeiro accepterade på torsdagen den brasilianska återförsäljaren Americanas SA:s (AMER3.SA) begäran om konkursskydd, dagar efter att företaget avslöjat nästan 4 miljarder dollar i redovisningsinkonsekvenser som har utlöst en juridisk fejd med borgenärer och investerare.

Americanas, ett 93-årigt företag med butiker över hela Brasilien och en stor e-handelsenhet, sa i en värdepappersanmälan att de skulle omstrukturera skulder på cirka 43 miljarder reais (8,2 miljarder USD).

Aktierna i bolaget föll med cirka 42,5 % till 1,00 real efter nyheten om anmälan, vilket förlängde fallet hittills till cirka 90 %.

Företaget, med stöd av miljardärstrion som grundade 3G Capital, sa att flytten hade kommit “trots de ansträngningar och åtgärder som ledningen har vidtagit de senaste dagarna tillsammans med sina finansiella och juridiska rådgivare för att skydda företaget från effekterna” redovisningsskandalen.

Investerare hade förväntat sig beslutet, och vissa ansåg det oundvikligt, särskilt efter långivaren BTG Pactual (BPAC3.SA) erhöll på onsdagen ett domstolsbeslut som upphäver en del av företagets skydd mot borgenärer.

Americanas står också inför sju olika utredningar som lanserats av värdepappersregulatorn CVM, samt en skiljedomsprocess som kräver en ersättning på 500 miljoner reais till företaget och trion som grundade 3G Capital.

I ett dokument som lämnats in till domstolen tillskrev advokatbyråerna Basilio Advogados och Salomao Kaiuca Abrahao att det var brådskande att ansöka om konkurs till borgenärernas beslut att beslagta företagens tillgångar.

Återförsäljaren nämnde också en skuldnedgradering från kreditvärderingsinstitut, vilket förhindrade att några nya lån förlängdes. S&P, Moody’s och Fitch sänkte alla Americanas kreditbetyg efter bokföringsskandalen.

Tidigare hade Americanas sagt att dess nuvarande kassa uppgick till endast 800 miljoner reais, en minskning från tidigare rapporterade 7,8 miljarder.

Lucas Pogetti, en partner på M&A rådgivare RGS Partners, sa att en stor del av Americanas tidigare avslöjade kassaposition var kopplad till förskottsbetalning av fordringar eller deponerats hos fordringsägare.

“Naturligtvis, när bankerna blev medvetna om företagets verkliga situation började de inta en mer aggressiv hållning för att skydda sig, och följaktligen begränsa tillgången till resurser”, sa Pogetti.

I ansökan ber Americanas att utesluta sin fintech, Ame, från konkursskyddet, eftersom det regleras av centralbanken, och om tillstånd att öka sitt kapital.

Americanas butiker finns överallt i brasilianska köpcentra. It e-handelsenhet, som handlades som ett separat företag före en nyligen genomförd omstrukturering, är en av landets främsta återförsäljare online.

Verkställande direktören Sergio Rial avgick förra veckan, mindre än två veckor efter att ha tagit jobbet, med hänvisning till upptäckten av “bokföringsinkonsekvenser” på totalt 20 miljarder reais.

Rial, tidigare chef för Banco Santanders brasilianska arm (SANB3.SA)tillskrev inkonsekvenserna till skillnader i redovisningen av de finansiella kostnaderna för banklån och skulder hos leverantörer.

Chief financial officer Andre Covre, som precis hade anslutit till Americanas också, lämnade också företaget, som har de brasilianska miljardärerna Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira och Marcel Telles som referensaktieägare.

Americanas sa att referensaktieägarna hade för avsikt att upprätthålla företagets likviditet på nivåer som möjliggjorde en “bra drift” av dess butiker, digitala kanaler och andra enheter.

($1 = 5,2226 reais)

Rapportering av Gabriel Araujo, Tatiana Bautzer och Peter Frontini i Sao Paulo och Carolina Pulice i Mexico City; Redigering av Rosalba O’Brien och Bradley Perrett

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Brasiliens #domstol #beviljar #konkursskydd #för #återförsäljaren #Americanas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *