Här är de företag som har sagt upp anställda i år -- hittills |  CNN Business

Här är de företag som har sagt upp anställda i år — hittills | CNN Business


New York
CNN

Bara den här veckan, Alphabet, Googles moderbolag, Microsoft

(MSFT)
och Vox Media meddelade uppsägningar som kommer påverkar mer än 22 000 arbetare.

Deras rörelser följer i hälarna på nedskärningar tidigare denna månad hos Amazon, Goldman Sachs och Salesforce. Fler företag förväntas göra samma sak som företag som aggressivt anställt under de senaste två åren bromsar och i många fall växlar in i backen.

Nedskärningarna står i skarp kontrast till 2022, som hade den näst högsta nivån av jobbökningar på rekord, med 4,5 miljoner. Men förra årets jobbantal började falla allt eftersom året gick, med decembers jobbrapport som visade de lägsta månatliga ökningarna på två år.

Den högsta anställningsnivån skedde 2021, då 6,7 miljoner jobb tillkom. Men det kom efter det första året av pandemin, när USA i praktiken stängde ner och 9,3 miljoner jobb gick förlorade.

De nuvarande uppsägningarna gäller flera branscher, från mediaföretag till Wall Street, men hittills har de drabbat Big Tech särskilt hårt.

Det är en kontrast från jobbförluster under pandemin, där konsumenternas köpvanor förändrades mot e-handel och andra onlinetjänster under lockdown. Teknikföretagen gick på anställningsrunda.

Men nu återvänder arbetarna till sina kontor och personlig shopping studsar tillbaka. Lägg till den ökande sannolikheten för en recession, högre räntor och ljummet efterfrågan på grund av stigande priser, och teknikföretag drar ner sina kostnader.

Januari har varit fylld av rubriker som aviserar nedskärningar på företag efter företag. Här är en lista över uppsägningar denna månad – än så länge.

Google

(GOOGL)
Förälderns förälder sa i fredags att de säger upp 12 000 anställda över produktområden och regioner, eller 6% av sin personalstyrka. Alphabet har lagt till 50 000 arbetare under de senaste två åren eftersom pandemin skapade en större efterfrågan på dess tjänster. Men den senaste tidens rädsla för recession har fått annonsörer att dra sig tillbaka från sin kärnverksamhet för digitala annonser.

“Under de senaste två åren har vi sett perioder av dramatisk tillväxt”, sa VD Sundar Pichai i ett mejl till anställda. “För att matcha och underblåsa den tillväxten anställde vi för en annan ekonomisk verklighet än den vi står inför idag.”

Teknikgiganten säger upp 10 000 anställda, sade företaget i en värdepappersanmälan på onsdagen. Globalt har Microsoft 221 000 heltidsanställda med 122 000 av dem baserade i USA.

VD Satya Nadella sa under ett föredrag i Davos att “ingen kan trotsa gravitationen” och att Microsoft inte kunde ignorera den svagare globala ekonomin.

“Vi lever i tider av betydande förändringar, och när jag träffar kunder och partners är några saker tydliga”, skrev Nadella i ett memo. “För det första, när vi såg kunder accelerera sina digitala utgifter under pandemin, ser vi dem nu optimera sina digitala utgifter för att göra mer med mindre.”

Utgivaren av nyhets- och opinionswebbplatsen Vox, teknikwebbplatsen The Verge och New York Magazine, meddelade i fredags att de minskar 7% av sin personal, eller cirka 130 personer.

“Vi upplever och förväntar oss mer av samma ekonomiska och finansiella press som andra inom media- och teknikindustrin har mött”, sa vd Jim Bankoff i ett memo.

Uppsägningar slår också hårt mot Wall Street. Världens största kapitalförvaltare tar bort 500 jobb, eller mindre än 3 % av sin personalstyrka.

Dagens “en aldrig tidigare skådad marknadsmiljö” är en stark kontrast från dess attityd under de senaste tre åren, då den ökade sin personal med cirka 22 %. Dess senaste stora omgång av nedskärningar var 2019.

Banken kommer att säga upp upp till 3 200 anställda denna månad mitt i en nedgång i global affärsverksamhet. Mer än en tredjedel av nedskärningarna förväntas komma från företagets handels- och bankenheter. Goldman Sachs

(FADXX)
hade nästan 50 000 anställda vid utgången av fjolårets tredje kvartal.

Kryptomäklaren meddelade i början av januari att de minskar 950 personer – nästan en av fem anställda i sin personalstyrka. Flytten kommer bara några månader efter att Coinbase sade upp 1 100 personer.

Även om Bitcoin hade en solid start på det nya året, drabbades kryptoföretag av betydande prisfall på Bitcoin och andra kryptovalutor.

McDonalds

(MCD)
som blomstrade under pandemin, planerar att minska en del av sin företagspersonal, sade VD Chris Kempczinski denna månad.

“Vi kommer att utvärdera roller och personalnivåer i delar av organisationen och det kommer att finnas svåra diskussioner och beslut framåt,” sa Kempszinski och beskrev en plan för att “bryta ner interna barriärer, växa mer innovativt och minska arbete som inte är i linje med företagets prioriteringar.”

Klädhandlaren med personlig prenumeration online sa att de planerar att säga upp 20 % av sin tjänstemän.

“Vi kommer att förlora många begåvade teammedlemmar från hela företaget och jag är verkligen ledsen,” Stitch Fix

(SFIX)
skrev grundaren och tidigare vd:n Katrina Lake i ett blogginlägg.

När det nya året började, Amazon

(AMZN)
sade att de planerar att säga upp mer än 18 000 anställda. Avdelningar från personal till företagets Amazon

(AMZN)
Butiker kommer att påverkas.

”Företag som håller länge går igenom olika faser. De är inte i expansionsläge för tunga människor varje år”, sa VD Andy Jassy i ett memo till anställda.

Amazon blomstrade under pandemin och anställdes snabbt under de senaste åren. Men efterfrågan har svalnat när konsumenterna återgår till sina offlineliv och kämpar mot höga priser. Amazon säger att de har mer än 800 000 anställda.

Vid toppmötet i New York Times DealBook i november sa Jassy att han tror att Amazon “fattade det rätta beslutet” angående dess snabba utbyggnad av infrastrukturen, men sa att deras anställningsrunda är en “läxa för alla.”

Även när han talade, Amazon lagerarbetare som hjälpte till att organisera företagets första amerikanska fackföreningen någonsin på en anläggning i Staten Island förra året var Jassy strejkvakt utanför konferenslokalen.

“Vi vill definitivt ta tillfället i akt för att låta honom veta att arbetarna väntar och att vi är redo att förhandla om vårt första kontrakt”, sa Amazon Labour Unions ordförande Chris Smalls och kallade protesten för en “välkomstfest” för Jassy.

Salesforce

(CRM)
kommer att minska cirka 10 % av sin personalstyrka från sina fler än 70 000 anställda och minska sin fastighetsfotavtryck. I ett brev till anställda, Salesforce

(CRM)
Ordförande och co-VD Marc Benioff erkände att han tillfört för mycket till företagets antal anställda tidigt i pandemin.

– CNN:s Clare Duffy, Matt Egan, Oliver Darcy, Julia Horowitz, Catherine Thorbecke, Paul R. La Monica, Nathaniel Meyersohn, Parija Kavilanz, Danielle Wiener-Bronner och Hanna Ziady bidrog till denna rapport.

.
#Här #är #företag #som #har #sagt #upp #anställda #år #hittills #CNN #Business

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *