USA:s bostadsförsäljning faller till 12-års lägsta;  glittrar av hopp växer fram

USA:s bostadsförsäljning faller till 12-års lägsta; glittrar av hopp växer fram

  • Försäljningen av befintliga bostäder sjönk med 1,5 % i december
  • Försäljningen minskade med 17,8 % 2022, den kraftigaste årliga nedgången sedan 2008
  • Medianpriset på hus stiger med 2,3 % från året innan

WASHINGTON, 20 januari (Reuters) – Försäljningen av befintliga bostäder i USA sjönk till en lägsta nivå på 12 år i december, men sjunkande bolåneräntor väckte försiktig optimism om att den svåra bostadsmarknaden kan vara nära att hitta ett golv.

Rapporten från National Association of Realtors på fredagen visade också att medianpriset för hus har ökat i den långsammaste takten sedan början av covid-19-pandemin då säljare i vissa delar av landet tillgrep att erbjuda rabatter.

Federal Reserves snabbaste räntehöjningscykel sedan 1980-talet har drivit bostäder i recession.

“Befintlig bostadsförsäljning släpar något efter”, säger Conrad DeQuadros, senior ekonomisk rådgivare på Brean Capital i New York. “Nedgången i bolåneräntorna kan bidra till att underbygga bostadsaktiviteten under de kommande månaderna.”

Befintlig bostadsförsäljning, som räknas när ett kontrakt stängs, sjönk med 1,5 % till en säsongsjusterad årstakt på 4,02 miljoner enheter förra månaden, den lägsta nivån sedan november 2010. Det markerade den 11:e raka månatliga nedgången i försäljningen, den längsta sådan sträckan. sedan 1999.

Reuters grafik

Försäljningen minskade i nordöstra, södra och mellanvästern. De var oförändrade i väst. Ekonomer tillfrågade av Reuters hade förutspått bostadsförsäljningen att falla till en takt på 3,96 miljoner enheter. Decembers data återspeglade sannolikt kontrakt som undertecknades cirka två månader tidigare.

Hemåterförsäljningen, som står för en stor del av bostadsförsäljningen i USA, föll med 34,0 % på årsbasis i december. De föll med 17,8 % till 5,03 miljoner enheter 2022, den lägsta årliga totalsumman sedan 2014 och den kraftigaste årliga nedgången sedan 2008.

Reuters grafik

Den fortsatta nedgången i försäljningen, vilket innebar mindre mäklarprovisioner, var den senaste indikationen på att bostadsinvesteringarna troligen minskade under fjärde kvartalet, den sjunde kvartalsvisa nedgången i rad.

Detta skulle vara den längsta sådan serien sedan kollapsen av bostadsbubblan utlöste den stora lågkonjunkturen.

Medan en undersökning från National Association of Home Builders denna vecka visade att förtroendet bland småhusbyggare förbättrades i januari, förblev moralen deprimerad.

Enfamiljshusbyggandet återhämtade sig i december, men tillstånden för framtida byggnation sjönk till mer än 2-1/2-års lägsta nivå, och utanför pandemin var de de lägsta sedan februari 2016.

En skylt “Till hyra, till salu” syns utanför ett hem i Washington, USA, den 7 juli 2022. REUTERS/Sarah Silbiger

Aktierna på Wall Street handlades högre. Dollarn steg mot en korg av valutor. Priserna på amerikanska statsobligationer sjönk.

HANTERINGSRÄTTER RETREATING

Det värsta av bostadsmarknadsroten ligger dock förmodligen bakom. Den 30-åriga fasta bolåneräntan backade till i genomsnitt 6,15 % denna vecka, den lägsta nivån sedan mitten av september, enligt uppgifter från hypoteksfinansieringsbyrån Freddie Mac.

Kursen sjönk från 6,33 % föregående vecka och har sjunkit från ett genomsnitt på 7,08 % i början av fjärde kvartalet, vilket var den högsta sedan 2002. Den ligger dock fortfarande långt över genomsnittet på 3,56 % under samma period förra året .

Medianpriset för befintliga hus ökade med 2,3 % från ett år tidigare till 366 900 USD i december, där NAR:s chefsekonom Lawrence Yun noterade att “marknader i ungefär hälften av landet sannolikt kommer att erbjuda potentiella köpare rabatterade priser jämfört med förra året.”

Den minsta prisvinsten sedan maj 2020, tillsammans med nedgången i bolåneräntorna, skulle kunna bidra till att förbättra överkomligheten på vägen, även om mycket skulle bero på utbudet. Ansökningarna om lån för att köpa bostad har ökat hittills i år, ett tecken på att det finns ivriga köpare som väntar i kulisserna.

Huspriserna steg med 10,2 % under 2022, förstärkt av en akut brist på bostäder till salu. Bostadsinventeringen uppgick till 970 000 enheter förra året. Även om det var en ökning från de 880 000 enheterna 2021, var utbudet det näst lägsta någonsin.

“Hempristillväxten kommer sannolikt att fortsätta att bromsa in och vi ser att den ska bli negativ 2023”, säger Nancy Vanden Houten, amerikansk ekonom vid Oxford Economics i New York. “Det begränsade utbudet av bostäder till salu kommer att förhindra en brant nedgång.”

I december fanns det 970 000 tidigare ägda bostäder på marknaden, en minskning med 13,4% från november men en ökning med 10,2% från ett år sedan. I decembers försäljningstakt skulle det ta 2,9 månader att tömma det nuvarande lagret av befintliga bostäder, upp från 1,7 månader för ett år sedan. Det är betydligt lägre än utbudet på 9,6 månader i början av lågkonjunkturen 2007-2009.

Även om ett snävt lager förblir ett hinder för köpare, betyder frånvaron av överskottsutbud att bostadsmarknaden sannolikt inte kommer att uppleva den dramatiska kollaps som bevittnades under den stora lågkonjunkturen.

Ett utbud på fyra till sju månader ses som en sund balans mellan utbud och efterfrågan. Fastigheter fanns vanligtvis kvar på marknaden i 26 dagar förra månaden, upp från 24 dagar i november.

Femtiosju procent av de bostäder som såldes i december fanns på marknaden i mindre än en månad. Förstagångsköpare stod för 31 % av försäljningen, upp från 30 % för ett år sedan. Kontantförsäljningen utgjorde 28 % av transaktionerna jämfört med 23 % för ett år sedan. Nödställd försäljning, utmätningar och blankning var bara 1 % av försäljningen i december.

“Medan stabiliseringen av överkomliga priser kommer att vara goda nyheter för potentiella bostadsköpare, kan bristen på tillgängligt lager förbli ett hinder för bostadsköpaktiviteten”, säger Orphe Divounguy, seniorekonom på Zillow.

Rapportering av Lucia Mutikani; Redigering av Dan Burns och Andrea Ricci

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#USAs #bostadsförsäljning #faller #12års #lägsta #glittrar #hopp #växer #fram

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *