Recension |  Sammanfattning av 'The Last of Us': Fler spelregler och en stor dos kroppsskräck

Recension | Sammanfattning av ‘The Last of Us’: Fler spelregler och en stor dos kroppsskräck

Kommentar

Obs: Jag heter Mikhail Klimentov. Jag är redaktör för Launcher, The Washington Posts videospelsvertikal. Till skillnad från Gene Park, som skrev förra veckans sammanfattningJag följer “The Last of Us” ur perspektivet av någon som inte har spelat spelen – men som någon som följer videospelsmedia är jag bekant med handlingen och karaktärerna.

Jag måste vara brutalt ärlig: Jag tyckte att avsnitt 1 av “The Last of Us” var lite tråkigt. Jag tillskrev det till att det var en pilot som berättade en historia som jag i princip redan kände till, men i ett femstjärnigt betygssystem skulle jag förmodligen ge det tre. Goda nyheter, dock: avsnitt 2 är mycket bättre!

Vi öppnar i Jakarta den 24 september 2003. En kvinna, Ibu Ratna, professor i mykologi vid Indonesiens universitet, hålls fängslad av en allvarlig militär myndighet och förs till vad som ser ut att vara ett sjukhus. Där inspekterar Ratna ett lik, som har ett otäckt bett på benet och en mun full av fortfarande rörligt mycel.

Mätt mot introt till det första avsnittet – talkshowbiten – tyckte jag att detta var mycket starkare. Det första introt hade det föga avundsvärda jobbet att behöva förklara idén med en apokalyptisk svampinfektion till en publik som kan ha varit redo för ännu ett tv-program med zombie. Här vet vi vad som pågår, och öppningssekvensen rullar på det och levererar skräck och melankoli hela vägen igenom. När professorn inser omfattningen av problemet – vid den tidpunkten var det bara omkring 15 smittade personer som inte hade funnits – säger hon till militärmannen: “Bomb. Börja bomba. Bomba den här staden och alla i den.” Klarsynt över problemet ber Ratna att få åka hem och tillbringa sin återstående tid med sin familj.

(Det här är en Craig Mazin specialitet, förresten. Om du gillade den här smaken av “forskare brottas med en överväldigande, omänsklig katastrof inför en byråkrat,” pojke, har jag goda nyheter för dig om Mazins tidigare show, “Tjernobyl.”)

Vi skar till Ellie, som vaknar av att Joel och Tess står och vaktar över henne. De förhör henne och får reda på att hennes destination är en Firefly-militärbas, där hennes mirakulösa överlevnad kan hjälpa till att tillverka ett botemedel. Joel säger att han har hört allt förut och vill inte ha någon del av det.

Det finns några härliga iscensättningar i den här scenen. Ellie sitter under en ljusstråle, grästuvor och blommor spirar runt henne. Joel, å andra sidan, är i mörkret. Och Tess, medan scenen fortskrider, kliver ur mörkret med Joel och hamnar mitt emellan de två. Hela tiden skakar Joels händer (en hårfästesfraktur; han borstar bort den). Tess tro, under tiden – i allt hon trodde att hon visste om infektionen – är också skakad. Tess hittar medelvägen, och äventyret fortsätter. Ellie kanske inte är den Eldflugorna tror att hon är, men att leverera henne kommer fortfarande att ge de vuxna vad de behöver: ett bilbatteri.

Utanför möter gruppen en krater. “Är det här de bombade?” frågar Ellie. Det är det, säger Tess. De flesta storstäder, får vi veta, drabbades så här. Men det är inte uppenbart att det fungerade på alla de andra platserna, eller vad “fungerade” betyder för den delen. Lite senare, när Ellie refererar till zombies som använder ekolokalisering, utbyter Tess och Joel oroliga blickar.

Rygg mot rygg får vi två en-mot-en-samtal mellan Ellie och antingen Tess eller Joel. (Detta kallas juxtaposition.) Tess kommenterar att Ellie är en konstig unge, men hon värmer uppenbarligen till henne. De pratar om hur Ellie blev lite från början (hon ger ett av de svaren som känns som att det utelämnar något, som att vi kanske kommer att återkomma till det här i ett senare avsnitt), och du kan känna att det finns ett flimmer av igenkänning när Ellie pratar om att bryta sig in i ett område som är förbjudet i karantänszonen. Det är Tess och Joels bröd och smör; de är ju smugglare.

Joel och Ellie har svårare att hitta en gemensam grund – eller snarare, deras dynamik formas annorlunda än Tess och Ellies. Som en beskyddare av faderlig väktare, flyttar Joel in för att rädda Ellie från ett skelett som ramlar omkull när gruppen beger sig mot State House. Det är en poäng i Joel-kolumnen. Men Ellie är inte riktigt redo att prata med en kille som hon vet definitivt har tänkt på att döda henne. Hon lurar, och det enda uppriktiga fram och tillbaka de två har handlar om att döda smittade. Mår Joel dåligt av att döda dem i vetskap om att de en gång var människor, frågar Ellie? Ibland, säger Joel.

Sammantaget bildar dessa två samtal ett intressant intryck av trion. De ser nästan ut som… en familj? Jag hoppas att inget dåligt händer!

HBO:s “The Last of Us” är en hit. Denna producent vill rensa luften.

Det finns ett hinder på vägen till State House: en massa infekterade, sett från hotellets tak. Vi lär oss lite mer om världens regler här. När en ljusfläck passerar över zombiesna ser vi dem vrida sig i en vågliknande rörelse, unisont. Tess förklarar att de är anslutna. Om du trampar på ett fläck av cordyceps på ett ställe, varnar en underjordisk svampanslutning cordyceps någon annanstans, som en snubbeltråd.

Eftersom den vägen är stängd väljer gruppen att gå igenom ett museum. Det finns en passage på taket som för dem närmare. Museets fasad är täckt av svampväxt, men Joel testar den med kolven på sitt gevär och förklarar den som bentorr. Kanske, resonerar han, är de infekterade inuti döda. Men när de kommer in, snubblar Ellie på en kropp som ser ut väldigt nyligen död. Och det ser värre ut än vad andra offer har; Joel och Tess är uppenbart skrämda över det här likets tillstånd. Men för trions syften är den enda utvägen genom, så tyst går de.

Tystnad är nyckelordet här. Kommer du ihåg de zombies Ellie nämnde som använder ekolokalisering? Här är de! När gruppen tar sig till andra våningen faller taket in bakom dem och hindrar deras väg ut. Uppståndelsen lockar också till sig två zombies; Joel signalerar till Ellie att dessa infekterade inte kan se och rör sig baserat på ljud. (Dessa verkar vara klickare, en typ av zombier från spelet.) En utandning från Ellie sätter igång en och Joel bekämpar den medan den andra jagar Tess och Ellie. Vid en viss tidpunkt delas Ellie och Tess upp, och uppmärksamheten fokuserar tillbaka på Joel, som omgrupperar sig med Ellie. Kameraarbetet här ökar verkligen spänningen: Enligt min uppskattning är de infekterade utanför skärmen mer än på i den här sekvensen, med snäva zoomar som tar bort dem från vår radar. Kampen slutar med att Joel skjuter en zombie och Tess lägger in en yxa i en annan.

Ellie blir biten igen, men rycker på axlarna: “Om det skulle hända någon av oss”, säger hon och släpar efter.

“Är du okej?” frågar Joel Tess. Vriden fotled, svarar hon.

Recension: HBO:s “The Last of Us” förblir trogen spelet och slår lika hårt

Joel går för att binda Tess fot, men blir tillrättavisad när han frågar om hon tror att det andra bettet faktiskt kan infektera Ellie. Hon vill att han ska se på den ljusa sidan. Kanske kan de för en gångs skull, säger hon, faktiskt vinna. Han tittar ut mot den gyllene kupolen i Massachusetts State House, och i solen korsar något som liknar ett leende hans ansikte.

När gruppen närmar sig State House ser de en lastbil. Det är tomt, och det finns ett lik inte långt därifrån. Ett blodspår leder inomhus. Tess skyndar sig inomhus, bara för att hitta fler lik. En blev bett, och de friska slogs mot de sjuka, fastställer Joel. För honom betyder detta att äventyret är över, och det är dags att åka hem. Men Tess är stenhård: Joel behöver nu få Ellie till sin destination. Ellie kommer på det innan Joel gör det: Tess är smittad.

Hennes händer skakar och hennes röst vacklar när hon ber Joel att förbinda sig att ta Ellie till Bill och Frank, som hon säger kommer att ta henne ur händerna. (För protokollet, vi vet inte vilka Bill och Frank är ännu, även om folk som har spelat “The Last of Us” kanske har en känsla för vad historien är där.) Det finns några blinkningar och du kommer att blinka. -miss-it karaktärisering här också: Tess vädjar till Joel och berättar att hon aldrig bett honom att känna som hon kände. Tess och Joel är nära nog. Men det här är att Tess hittade något som liknar normalitet i postapokalypsen: kärlek. Det verkar inte som om Joel någonsin gjorde det. Han erkände det åtminstone aldrig.

När den här scenen har utvecklats har Joel stått rotad på plats, stumt nickat eller skakat på huvudet. Plötsligt ryser ett av liken till liv, och det här är en värld där Joel är bekväm igen. Han kliver över med auktoritet och skjuter zombien i huvudet. Sedan ser vi rankor flyga upp mellan likets fingrar. De underjordiska svampledningarna Tess pratade om tidigare har aktiverats och en hord av närliggande zombies vaknar. Vilken tid Tess än trodde att hon hade med Joel kvar är definitivt kort.

Rädda vem du kan rädda, säger Tess till Joel. Så han tar tag i Ellie och drar ut henne ur byggnaden och lämnar Tess bakom sig.

Tess börjar vända upp tunnor med bensin och sprida runt granater, med avsikt att spränga zombies som har anlänt. Men hon kämpar för att dra på sin tändare och drar till sig uppmärksamheten från en zombie som är lite mer mänsklig än de klickrar vi såg tidigare (han har igenkännliga ansiktsdrag, inklusive ett öga). I vad som kanske har varit min minst favoritsekvens i den här showen hittills, planterar zombien en ranka-full smackaroo på Tess; det är en förbannad spegelbild av erkännandet och intimiteten Tess ville ha från Joel. (Jag går lite längre på den scenen i en separat artikel). När mycelet arbetar sig in i hennes mun ser vi tändaren äntligen producera en låga.

Från Ellie och Joels utsiktsplats utanför ser vi en explosion sprängas från State House, med en handfull infekterade som brinner upp på väg ut ur byggnaden. Ellie verkar chockad. Joels ansiktsuttryck ifrågasätter Tess tidigare påstående om hans känsla för henne. Hans blick dröjer sig kvar, ögonen tåras – sedan minns han Ellie, vänder sig bort från State House och fortsätter att gå.

Frågor och observationer

  • Det här avsnittet handlar om Tess. Hon kan föreställa sig en framtid. Hon vill veta saker om andra människor. Avsnitt 2 handlar om att hennes personlighet bryts av Ellie och Joel, och vad som avslöjas om huvudkaraktärerna i det ljuset.
  • Jag har sett ett antal YouTube-videor som teoretiserar att källan till svampinfektionen är förorenat mjöl. Sarah, Joel och Tommy undviker påpekat all mat med mjöl i avsnitt 1, och i det här avsnittet kommer utbrottet till en mjöl- och spannmålsfabrik i Indonesien. Det är ett intressant påskägg om du gillar sånt (även om jag inte är det).
  • Det finns ett stycke i introsekvensen där vi ser en abstraherad persons ansikte. Svamptillväxten fortsätter sedan ut ur pannan — precis som cordyceps verkligen gör till sina insektsvärdar.
  • Det var en hel brouhaha över att showen inte hade svampsporer i den som spelet gjorde. Tja, om du bryr dig om det, säger Ellie ordet “sporer” runt 20 minuter. Släng dig i väggen. Detta har varit veckans upplaga av Spore Watch. Jag skulle inte räkna med att detta är ett återkommande segment.
  • En groda spelar piano i det här avsnittet. Pianot låter chockerande bra för att vara nedsänkt i vatten och förmodligen inte vara stämt på ett tjugotal år. Varje pianostämmare jag någonsin har pratat med säger att du måste stämma dem minst en gång om året, annars blir stiften trassliga. Jag kanske har blivit lurad.

Avsnitt 1: ‘When You’re Lost in the Darkness’

#Recension #Sammanfattning #Fler #spelregler #och #stor #dos #kroppsskräck

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *