Googles vd försvarar nedskärningar i det animerade stadshuset eftersom anställda kräver klarhet i processen

Googles vd försvarar nedskärningar i det animerade stadshuset eftersom anställda kräver klarhet i processen

Sundar Pichai, VD, Alphabet

Lluis Gene | AFP | Getty bilder

Dagar efter att Google tillkännagav den största omgången av uppsägningar i företagets 25-åriga historia försvarade chefer nedskärningarna och tog frågor från en orolig arbetsstyrka under ett möte i kommunhuset i måndags.

Google VD Sundar Pichai ledde det företagsomfattande mötet och berättade för anställda att chefer kommer att få sina bonusar sänkta. Han vädjade till anställda att förbli motiverade när Google möter ökad konkurrens inom områden som artificiell intelligens, samtidigt som han försökte förklara varför anställda som förlorade sina jobb togs bort från det interna systemet utan förvarning.

“Jag förstår att du är orolig för vad som kommer härnäst för ditt arbete,” sa Pichai. “Också mycket tråkigt för förlusten av några riktigt bra kollegor över hela företaget. För er utanför USA orsakar förseningen av att kunna fatta och kommunicera beslut om roller i er region utan tvekan oro.”

CNBC lyssnade på ljud från mötet, som följde företagets meddelande Fredag ​​att det eliminerar 12 000 jobb, eller ungefär 6% av heltidsarbetskraften. Medan anställda hade varit uppiggande för en eventuell permittering ville de ha svar angående de kriterier som användes för att avgöra vem som skulle stanna och vem som skulle gå. Några av de uppsagda personalen hade långa anställningar och befordrades nyligen.

Pichai öppnade måndagens rådhusmöte och erkände månnyåret masskjutning i södra Kalifornien lördag kväll som dödade 11 personer och skadade minst nio andra.

“Många av oss brottas fortfarande med våldet i LA under helgen och den tragiska förlusten i livet,” sa Pichai. “Jag vet att fler detaljer ännu inte kommer ut, men det har definitivt drabbat vårt asiatisk-amerikanska samhälle på ett djupt sätt , speciellt under Lunar New Year och vi tänker alla på dem.”

“Vi har över 30 000 chefer”

Efter att ha flyttat konversationen till nedskärningar, gav Pichai en förklaring till hur han och ledningsgruppen fattade sina beslut.

Pichai sa att han rådfrågade grundarna och kontrollerande aktieägarna Sergey Brin och Larry Page samt styrelsen.

Pichai sa att 2021 var “ett av de starkaste åren vi någonsin haft i företagets historia”, med en intäktsökning på 41 %. Google utökade antalet anställda för att matcha den expansionen, och Pichai sa att företaget antog att tillväxten skulle bestå.

“I det sammanhanget tog vi en uppsättning beslut som kan ha varit rätt om trenderna fortsatte”, sa han. “Du måste komma ihåg att om trenden hade fortsatt och vi inte hade anställt för att hålla jämna steg, skulle vi hamna på efterkälken på många områden som företag.”

Google och Alphabets finanschef Ruth Porat svarade på ett par anställdas frågor i måndagens rådhus som behandlade den senaste uppsägningen.

Chefer sa att 750 ledande ledare var involverade i processen, och tillade att det tog några veckor att avgöra vem som skulle sägas upp.

“Vi har över 30 000 chefer på Google och att rådgöra med dem alla skulle ha gjort detta till en öppen process där det skulle ha tagit ytterligare veckor eller till och med månader att komma fram till ett beslut”, säger Fiona Cicconi, Googles chefschef på möte. “Vi ville få säkerhet tidigare.”

När det gäller kriterierna för nedskärningar sa Cicconi att cheferna tittade på områden där arbetet var nödvändigt, men företaget hade för många människor såväl som platser där själva arbetet inte var kritiskt. Cicconi sa att företaget övervägde “kompetensuppsättning, tid i rollen där erfarenhet eller relationer är relevanta och viktiga, produktivitetsindikatorer som försäljningskvoter och prestationshistorik.”

Pichai indikerade att det skulle bli sänkta ersättningar till chefer men gav begränsade detaljer. Han sa att alla senior vicepresidenter “kommer att se en mycket betydande minskning av sin årliga bonus” i år.

“Ju äldre du är, desto mer är din ersättning bunden till prestation,” sa han. “Du kan minska dina aktiebidrag om prestationerna inte är bra.”

Innan jobbnedskärningarna hade Google tagit beslutet att betala ut 80 % av bonusarna denna månad och resten förväntas i mars eller april. Tidigare år betalades hela bonusen ut i januari.

Thomas Kurian, VD för Google Cloud, erbjöd lite perspektiv på de områden som såg nedskärningar. Googles molnenhet har varit ett av de snabbast växande områdena för personalexpansion som företaget försöker fånga Amazon och Microsoft.

“Vår ingenjörsuthyrning är mycket mer riktad inom områden där vi behöver fylla i en produktportfölj,” sa Kurian. “Vi lägger till försäljnings- och kundingenjörer i mycket specifika länder och branscher.”

Kurian sa att från och med juli var molnenhetens mål att fokusera anställningen “som svar på generativ AI i vår portfölj.”

Precis som med andra möten med alla händer, tog Googles chefer frågor från företagets interna forum som heter Dory. Anställda kan lägga upp frågor där, och de bubblar upp till toppen när deras medarbetare ger dem en uppröst.

För måndagens möte hade några av de högst rankade frågorna att göra med processen och kommunikationen kring uppsägningarna. En kommentar sa att anställda “spelar en omgång ping-och-hoppa-att-höra-tillbaka för att ta reda på vem som förlorade sitt jobb. Kan du prata med kommunikationsstrategin?”

Rick Osterloh, senior vice president för enheter och tjänster, sa att företaget “medvetet inte delade av respekt för människors integritet.”

“Vi vet att det här kan vara frustrerande för människor som fortfarande är här,” sa Osterloh. “Men att förlora sitt jobb utan något val i det är väldigt svårt och det är väldigt personligt och många människor vill inte att deras namn ska finnas på en lista som är delas ut till alla.”

Ser framåt mot AI

En annan kommentator på Dory skrev: “Vi avbröt åtkomsten för 12 000 anställda utan möjlighet att utföra kunskapsöverföringar eller ens låta dem säga adjö till sina kollegor. Det här är vad vi gör mot människor som får sparken.”

Sedan kom frågan: “Vad är budskapet för oss som är kvar?”

Royal Hansen, vicepresident för säkerhet på Google, kom in för att beskriva “en ovanlig uppsättning risker som vi ärligt talat inte är så välövade på att hantera.” Han sa att det fanns “avvägningar”.

“När du tänker på våra användare och hur kritiska de har blivit i människors liv – alla produkter och tjänster, den känsliga data de har litat på oss – även om det kan ha varit en mycket låg sannolikhet, var vi tvungna att planera för möjligheten att något skulle kunna gå fruktansvärt fel”, sa Hansen. “Det bästa alternativet var att stänga företagsåtkomst på det sätt som du beskrev”, sa han och syftade på den abrupta avstängningen.

Som svar på en fråga som frågade hur anställda som hade varit i företaget i mer än 15 år var mål för nedskärningar, sa Brian Glaser, vicepresident och chef för talang och lärande, “vi vet alla att ingen är immun mot förändringar i vår karriärer.”

Pichai påminde personalen om att företaget har ett viktigt arbete framför sig, särskilt när det gäller snabba framsteg inom AI. Förra månaden frågade Google-anställda chefer på an möte med alla händer om AI-chattboten ChatGPT representerar ett “missat tillfälle” för Google.”

Pichai sa på måndagen att “det kommer att bli ett viktigt år med tanke på de snabba framstegen inom AI”, vilket kommer att påverka hela företaget.

“Det finns ett paradigmskifte med AI och jag tror att med den koncentration av talang vi har och det arbete vi kommer att göra här kommer det att bli ett stort dragplåster och jag hoppas att det kommer att fortsätta att vara det,” tillade Pichai. “Vi måste fortsätta att tjäna det. .”

Han stängde rådhuset genom att föra diskussionen tillbaka till det aktuella ämnet.

Det är uppenbart, sa Pichai, “hur mycket ni bryr er om era kollegor och företaget.” Han tillade, “Jag vet att det kommer att ta mycket mer tid att bearbeta detta ögonblick och vad du hörde idag också.”

KOLLA PÅ: Google blir smalare

.
#Googles #försvarar #nedskärningar #det #animerade #stadshuset #eftersom #anställda #kräver #klarhet #processen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *