Moreno drar Angels från marknaden i ett överraskande drag

Moreno drar Angels från marknaden i ett överraskande drag

Med hänvisning till “oavslutade affärer” har Los Angeles Angels ägare Arte Moreno beslutat att hans team inte längre är till salu, en förändring i hjärtat som chockade branschen och överraskade många i hela organisationen.

På måndagseftermiddagen, fem månader efter att ha tillkännagett planer på att gå vidare, Moreno släppte ett uttalande på 132 ord som delvis löd: “[A]s diskussioner utvecklades och började kristallisera, vi insåg att våra hjärtan förblir hos änglarna och vi är inte redo att skiljas från fansen, spelarna och våra anställda.”

Moreno, 76, köpte änglarna från The Walt Disney Company för 183,5 miljoner dollar 2003, året efter det första och enda mästerskapet i franchisehistorien, och såg laget skjuta i höjden i värde under de efterföljande åren. Forbes värderade änglarna till 2,2 miljarder dollar i mars 2022. En potentiell försäljning förutspåddes i stor utsträckning komma att nå någonstans i närheten av 2,5 miljarder dollar. Golden State Warriors majoritetsägare Joe Lacob och Los Angeles Times ägare Patrick Soon-Shiong hade ryktats vara bland de intresserade, med en försäljning väntad under de kommande månaderna.

Men en källa som är bekant med Morenos tänkande sa att när processen fortsatte att spela ut och en potentiell försäljning gick in i de sena stadierna, fann Moreno det allt svårare att skiljas från en franchise som han har varit ordförande för i två decennier. Det är också möjligt att potentiella köpare inte uppfyllde Morenos begärda pris, även om källan ifrågasatte den uppfattningen.

I ett uttalande skrev Major League Baseball-kommissionären Rob Manfred: “Trots ett starkt köparintresse för änglarna är Arte Morenos kärlek till spelet viktigast för honom. Jag är mycket glad över att Moreno-familjen har beslutat att fortsätta äga laget.”

Tillbaka den 22 augusti meddelade Moreno att laget hade anlitat finansiella rådgivare på Galatioto Sports Partners för att hjälpa till med en potentiell försäljning. Även om det från början fakturerades som utforskande till sin natur, var uppfattningen i hela sporten att änglarna verkligen skulle säljas. Moreno sa lika mycket som en del av sitt uttalande och skrev: “Nu är det dags.”

Lite mer än tre månader senare, under MLB:s vintermöten från San Diego, fick Manfred det att verka som om processen gick framåt och sa att det fanns “flera parter i datarummet” – där intresserade köpare kan titta närmare på ett lags ekonomi – samtidigt som de tillägger att “klubben vill ha försäljningen löst innan invigningsdagen.” Sedan dess har potentiella köpare fått rundturer i bollplanet, sa en källa. Men det är inte känt om några formella bud hade hörts.

Säsongen 2023 kommer att fungera som Morenos 21:a som änglarnas ägare. Det är inte säkert hur länge han kommer att behålla franchisen, eller om något av hans tre barn i slutändan kommer att ändra sig och ha intresse av att fylla hans skor.

“Under denna process blev det klart att vi har oavslutade affärer och känner att vi kan ha en positiv inverkan på lagets framtid och fansupplevelsen”, skrev Moreno i sitt uttalande. “Den här lågsäsongen har vi förbundit oss till en franchiselista för skivspelare och vill fortfarande uppnå vårt mål att ta tillbaka ett World Series Championship till våra fans. Vi är exalterade över nästa kapitel av Angels Baseball.”

Moreno, den första spansktalande ägaren till ett stort idrottslag i USA, uppnådde omedelbar trovärdighet när han tog över. Han sänkte ölpriserna, tecknade Vladimir Guerrero och Bartolo Colon och såg när änglarna, under Mike Scioscia, började en dominerande serie av fem divisionstitlar under en sexårig sträcka från 2004 till 2009.

Men änglarna har gjort postseason bara en gång sedan dess. I den sträckan har Moreno fått ökad kritik för att ha misslyckats med att sätta en vinnande produkt kring de transcendenta talangerna hos Mike Trout och Shohei Ohtani. Moreno har fångat flak för att inte investera tillräckligt i scouting och spelarutveckling, inte allokera tillräckligt med ekonomiska resurser för att sätta änglarna i paritet med andra analytiskt sinnade franchiseföretag och inte överskrida lyxskattegränsen för att kompensera för brister i dessa områden.

Under de senaste åren har änglarna, under Moreno, också blivit ansiktet utåt för mer utbredda frågor angående behandlingen av minor league-spelare och att avstå från bonusar på den internationella marknaden. Men det största svarta märket omgav den unge pitchern Tyler Skaggs överdosdöd 2019, vilket utlöste ett 22-årigt fängelsestraff för Eric Kay, en mångårig medlem av lagets PR-avdelning. En rättegång vid dödsfall kring Skaggs död pågår fortfarande, bland annat.

Moreno drev lönelistan till rekordsiffror denna lågsäsong, vilket gjorde att general managern Perry Minasian kunde spendera på ett antal veteranspelare – både via handel och gratis agentur – som skulle hjälpa till att fördjupa listan medan de letade efter en plats efter säsongen. Änglarna beslutade också att inte handla med Ohtani när han gick in i hans år som fri agent, och bibehöll åtminstone en utomstående chans att förlänga honom.

Angel Stadium, som öppnade 1966, står som den fjärde äldsta bollplanen i majors och är i desperat behov av en större renovering. Moreno har två gånger förhandlat fram affärer med staden Anaheim för att köpa bollplanen och dess omgivande mark som senare föll isär, senast på grund av en FBI-undersökning av den tidigare borgmästaren i Anaheim.

Men Angel Stadiums närhet till stora motorvägar och nöjesparker, och möjligheten att bygga något runt det, ansågs lockande för potentiella ägare. Så var änglarnas väsentliga medierättsavtal, ett 20-årigt kontrakt på 3 miljarder dollar med Fox som trädde i kraft säsongen 2012. Dessa faktorer, tillsammans med sällsyntheten av att äga en baseballfranchise i södra Kalifornien, fick en del att spekulera i att änglarna kan sälja för så mycket som 3 miljarder dollar.

Den spekulationen är inte längre nödvändig.


#Moreno #drar #Angels #från #marknaden #ett #överraskande #drag

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *