Vissa bilförsäkringsbolag vägrar att täcka vissa Hyundai- och Kia-modeller |  CNN Business

Vissa bilförsäkringsbolag vägrar att täcka vissa Hyundai- och Kia-modeller | CNN BusinessCNN

Progressive och State Farm, två av USA:s största bilförsäkringsbolag, vägrar att skriva policyer i vissa städer för vissa äldre Hyundai- och Kia-modeller som har ansetts vara för lätta att stjäla, enligt företagen.

Flera rapporter säger att företagen har slutat erbjuda försäkringar på dessa fordon i städer som inkluderar Denver, Colorado och St. Louis, Missouri. Försäkringsbolagen berättade inte för CNN vilka städer eller stater som var inblandade.

Highway Loss Data Institute släppt försäkringsskadedata i september förra året som bekräftade vad olika konton på sociala medier hade varit som säger: Vissa Hyundai- och Kia-modeller från 2015 till 2019 löper ungefär dubbelt så stor risk att bli stulna som andra fordon i liknande ålder, därför att många av dem saknar en del av den grundläggande tekniken för förebyggande av bilstöld som ingick i de flesta andra fordon under dessa år, enligt HLDI.

Specifikt har dessa stadsjeepar och bilar inte elektroniska startspärrar, som förlitar sig på ett datorchip i bilen och ett annat i nyckeln som kommunicerar för att bekräfta att nyckeln verkligen tillhör det fordonet. Utan rätt nyckel borde en startspärr göra just det – stoppa bilen från att röra sig.

Startspärrar var standardutrustning på 96 % av de fordon som såldes för årsmodellerna 2015-2019, enligt HLDI, men endast 26 % av Hyundais och Kias hade dem vid den tiden. Fordon som har startsystem med tryckknapp, snarare än att förlita sig på metallnycklar som måste sättas in och vridas, har startspärrar, men inte alla modeller med nyckelfärdiga tändningar har det.

Att stjäla dessa fordon blev en trend i sociala medier 2021, enligt HLDI, as biltjuvar började lägga upp videor av sina stölder och röjesturer och till och med videor som förklarar hur man stjäl bilarna. I Wisconsin, där brotten först blev vanliga, steg stöldanspråken från Hyundais och Kias till mer än 30 gånger 2019 års nivåer i dollar.

“State Farm har tillfälligt slutat skriva nya affärer i vissa stater under vissa årsmodeller och trimnivåer för Hyundai och Kia-fordon eftersom stöldförlusterna för dessa fordon har ökat dramatiskt”, säger försäkringsgivaren i ett uttalande till CNN. “Det här är ett allvarligt problem som påverkar våra kunder och hela bilförsäkringsbranschen.”

Progressive skär också ner på att försäkra dessa bilar på vissa marknader, sa talesmannen Jeff Sibel i ett uttalande via e-post.

“Under det senaste året har vi sett stöldfrekvensen för vissa Hyundai- och Kia-fordon mer än tredubblas och på vissa marknader är sannolikheten för att dessa fordon blir stulna nästan 20 gånger större än andra fordon”, skrev han. “Med tanke på att vi prissätter våra försäkringar baserat på den risknivå de representerar, gör denna explosiva ökning av stölder i många fall dessa fordon extremt utmanande för oss att försäkra. Som svar har vi i vissa geografiska områden höjt våra priser och begränsat vår försäljning av nya försäkringar på några av dessa modeller.”

Progressive fortsätter att försäkra de som redan har försäkringar hos företaget, sa han. Progressive ger dem också råd om hur de kan skydda sina fordon från stöld.

Michael Barry, talesman för Insurance Information Institute, sa att det är mycket ovanligt att bilförsäkringsbolag helt enkelt slutar skriva nya försäkringar på ett visst märke eller modell av fordon.

“De vill i allmänhet utöka sin marknadsandel beroende på var de gör affärer,” sa han.

Hyundai och Kia verkar som separata företag i USA, men Hyundai Motor Group äger en stor andel i Kia och olika Hyundai- och Kia-modeller delar mycket av sin teknik.

Startspärrar är nu standard på alla Kia-fordon, enligt ett uttalande från biltillverkaren och företaget säger att det har utvecklat och testat säkerhetsprogramvara för fordon som inte ursprungligen var utrustade med en immobilisering. Kia sa att de har börjat meddela ägarna om tillgängligheten av denna programvara, som tillhandahålls utan kostnad.

Hyundai sa att det tillhandahåller gratis rattlås till vissa polisavdelningar runt om i landet för att ge lokala invånare som har lätt stulna Hyundai-modeller. Hyundai-återförsäljare installerar också gratis säkerhetssatser för fordonen, sa företaget.

.
#Vissa #bilförsäkringsbolag #vägrar #att #täcka #vissa #Hyundai #och #Kiamodeller #CNN #Business

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *