Se en verklig "Terminator"-robot förvandlas till vätska för att fly en bur

Se en verklig “Terminator”-robot förvandlas till vätska för att fly en bur

Forskare har skapat ett litet robotsystem som kan övergå från fast till flytande och tillbaka igen, vilket ger liv åt lite klassisk sci-fi-lore medan de håller på.

Det har gått 30 år sedan mördande flytande metallrobotar gick in i våra mardrömmar tack vare 1991 års Terminator 2: Judgment Day. Den filmens formskiftande T-1000-robot kunde till synes övervinna vilket hinder som helst och samtidigt förvandla delar av sig själv till vapen efter behag.

Skynets spöke och robotapokalypsen har förföljt oss sedan dess, och nu har ett internationellt team av forskare äntligen gett oss en verklig version av en T-1000, fast med mer altruistiska syften.

Teamet säger att det inte var inspirerat av Hollywood, utan av den ödmjuka sjögurkan, som kan växla mellan mjuka och stela kroppstillstånd.

“Att ge robotar möjligheten att växla mellan flytande och fasta tillstånd ger dem mer funktionalitet,” säger Chengfeng Panen ingenjör vid The Chinese University of Hong Kong som ledde studien.

Som för att gestikulera mot Terminator-inspirerade nattskräck, demonstrerar Pan och kollegor denna ökade funktionalitet genom att placera en av sina miniatyrrobotar i en simulerad fängelsecell och visa hur den kan fly.

Det kan vara lite svårt att se vad som händer i videon ovan, men i princip smälter roboten ner sig själv till en vätska, flyter mellan stängerna och in i en väntande form där den svalnar, reformerar sig själv och sedan dyker upp igen. Visserligen är den här rymlingen lite mindre skrämmande än en T-1000 eftersom den behöver en form redo att rekonstruera sig själv, men det räcker ändå för att agitera vilken luddit som helst.

Demonstrationen är en del av en studie publicerad Onsdag i tidningen Matter.

Seniorförfattaren Carmel Majidi från Carnegie Mellon University sa att magneter gör all denna futuristiska fasövergång möjlig.

“De magnetiska partiklarna här har två roller… Den ena är att de gör att materialet reagerar på ett växlande magnetfält, så man kan genom induktion värma upp materialet och orsaka fasförändringen. Men de magnetiska partiklarna ger också robotarna rörlighet och förmågan att röra sig som svar på magnetfältet.”

Partiklarna är inbäddade i gallium, som är en metall med en mycket låg smältpunkt på bara 86 grader Fahrenheit (cirka 30 Celsius), vilket skapar ett ämne som flyter mer som vatten än andra fasförändrande material, som är mer trögflytande.

I tester kunde minirobotarna hoppa över hinder, skala väggar, delas på mitten och slå samman igen samtidigt som de var magnetiskt kontrollerade.

“Nu driver vi detta materialsystem på mer praktiska sätt för att lösa några mycket specifika medicinska och tekniska problem,” sa Pan.

I andra demonstrationer användes robotarna för att löda kretsar, för att leverera medicin och ta bort ett främmande föremål från en modellmage.

Forskarna föreställer sig att systemet kan utföra reparationer i svåråtkomliga utrymmen och fungera som en “universalskruv”, som smälter in i en skruvhylsa och stelnar utan att någon egentlig skruvning krävs.

Teamet är särskilt entusiastiska över de potentiella medicinska användningarna.

“Framtida arbete bör ytterligare undersöka hur dessa robotar kan användas i ett biomedicinskt sammanhang,” sa Majidi. “Vad vi visar är bara engångsdemonstrationer, bevis på koncept, men mycket mer studier kommer att krävas för att fördjupa sig i hur detta faktiskt skulle kunna användas för läkemedelstillförsel eller för att ta bort främmande föremål.”

Förhoppningsvis kommer listan över främmande föremål som behöver avlägsnas aldrig att innehålla beväpnade miniatyrsmältningsrobotar, eftersom de kan visa sig vara svåra att spåra och extrahera.


#verklig #Terminatorrobot #förvandlas #vätska #för #att #fly #bur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *