Tom Verlaine, sångare och gitarrist på Punk Legends Television, död vid 73 år

Tom Verlaine, sångare och gitarrist på Punk Legends Television, död vid 73 år

Tom Verlainesångare och gitarrist för punklegender Tv som skapade bandets mästerverk från 1977 Marquee Moonhar dött vid 73 års ålder.

Jesse Paris Smith, dotter till Patti Smith, bekräftade Verlaines död efter en “kort tids sjukdom” till Rullande sten på lördag. “Han dog fridfullt i New York City, omgiven av nära vänner. Hans vision och hans fantasi kommer att saknas”, skrev Smith.

Född Thomas Miller, Verlaine (som antog sitt efternamn från den franske poeten Paul Verlaine), var gymnasieklasskamrater med andra punkikonen Richard Hell, som han senare bildade sina tidigaste band med. När de anlände till Manhattans Lower East Side vid punkens gryning slog Verlaine och Hell sig först ihop för den kortlivade akten Neon Boys innan de grundade Television 1973 tillsammans med gitarristen Richard Lloyd.

Verlaine och Television finslipade sitt sound som en av de främsta akterna på legendariska punkklubbar som CBGB – som etablerade ett av de tidigaste residensen på den arenan – och Max’s Kansas City. Patti Smith – som en gång liknade Verlaines gitarrljud med “tusen blåfåglar som skriker” — var i publiken för en av Televisions tidiga shower 1974, och delade notan med Television när Patti Smith Group gjorde sin CBGB-debut året därpå.

Helvetet skulle snart lämna Television för att gå med i andra punk-akten Heartbreakers. Med Verlaine och Lloyd som tog tyglarna utvecklade duon ett gitarrljud som kombinerade punkriff med jazzsamspel. Efter att ha gjort sin inspelade debut med singeln “Little Johnny Jewel” från 1975 släppte Television vad som var deras mästerverk – och ett av punktidens största album – Marquee Moon, vars mittpunkt var albumets snurriga, fascinerande titelspår. (albumet var, som Rullande sten noterade i recensionen, “den mest intressanta och djärva” av en serie 1977-utgåvor från CBGB-band som Blondie and the Ramones, men “också de mest oroande.”)

“När medlemmarna i Television materialiserades i New York, vid punkens gryning, spelade de en inkongruent, skyhög blandning av genrer: Velvet Undergrounds bullriga tjut, brainy art rock, gitarrskulpturen med dubbla helix från Quicksilver Messenger Service, ” Rullande sten skrev om Marquee Moon, Nummer 107 på vår lista över de 500 bästa albumen genom tiderna.

“Lika spännande i sina lyriska ambitioner som Ramones debut var i sin brutala enkelhet, Marquee Moon förvånar fortfarande” Rullande sten skrev. “‘Friction”, ‘Venus’ och det mäktiga titelspåret är taggiga, desperata och vackra på en gång. När det gäller punkuppgifter, glöm inte den kryptiska elektriciteten och den strypta existentialismen i gitarristen Tom Verlaines röst och låtskrivande.”

Televisions klassiska lineup skulle bara släppa ett album till under 70-talet, 1978-talet Äventyr, innan Verlaine inledde sin solokarriär. Som Patti Smith skrev, visade Verlaine på sina album “sin kantiga lyrik och spetsiga lyriska sidor, en slug kvickhet och en förmåga att skaka varje sträng till sin sannaste känsla.” (Den klassiska TV-serien med Verlaine, Lloyd, basisten Fred Smith och trummisen Billy Ficca återförenades för ett sista album – 1992-talet Tv.)

1979 släppte Verlaine sitt självbetitlade soloalbum, som innehöll låten “Kingdom Come”, inspelad ett år senare av David Bowie för den ikonens LP från 1980 Läskiga monster och superfreaks. Som soloartist förblev Verlaine produktiv under de närmaste decennierna, och gick sömlöst från postpunk-utforskningar till helt instrumentala EP:s och stumfilmsmusik till samarbeten med Smith och andra före detta CBGB-invånare.

“Tom Verlaine klagade en gång över att han aldrig hade skrivit om två av de starkaste drömmarna i sitt liv, ‘eftersom det är svårt att komma över drömmarnas språk’. Det kan vara så, men Verlaine lyckas ändå komma närmare att lösa det problemet än bara någon annan i sitt medium. Rullande sten skrev om Verlaines solo-LP från 1982, Ord från framsidan. “Som genom hela hans arbete finns det något så inspirerat men ändå enkelt med Verlaines låtar att du måste undra om han skriver dem … ja, i sömnen.”

Trendigt

I en intervju 1988 med Rullande sten, U2:s The Edge citerade Verlaine som en av hans främsta influenser. “Jag tror att det jag tog från Verlaine inte riktigt var hans stil utan det faktum att han gjorde något som ingen annan hade gjort,” sa han. ”Och det gillade jag; Jag tyckte det var värdefullt.”


#Tom #Verlaine #sångare #och #gitarrist #på #Punk #Legends #Television #död #vid #år

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *