Tack, Hi-Fi Rush, för att du kom från ingenstans

Tack, Hi-Fi Rush, för att du kom från ingenstans

Skärmdump: Hi-Fi Rush

Hi-Fi Rushett spel byggt kring konceptet ren glädje, var anmärkningsvärd förra veckan för två saker. Ett, det är riktigt, riktigt bra! Och två, det uppnådde den sällsynta av videospelsprestationer: en framgångsrik överraskningssläpp.

Med överraskning menar jag absolut överraskning. En minut visste ingen ens matchen existerade, nästa gång var det tillgängligt för nedladdning och spel på Xbox och PC. I detta, Vår Herres år 2023, hur ofta händer det…med någonting? Var som helst? Aldrig, så ofta!

Som ett resultat av detta känns spelet inte som en frisk fläkt, det känns som en vindpust som blåser oss från fötterna, och även om jag inte vill underskatta någon aspekt av själva spelet när vi pratar om dess framgång, låt oss vara ärliga här: det här spelet känns så fräscht inte bara för att det är ett fantastiskt spel, utan för att det inte torkades av på 12 månader av en utdragen marknadsföringskampanj.

Det jag ska säga här är inte menat att direkt nedvärdera någon som arbetar med videospelsmarknadsföring: du har jobb att göra med att sälja videospel, och i de allra flesta fall handlar det om att människor gör mycket bra arbete. Oavsett om det handlar om att sätta ihop storsäljande trailers eller bara att chatta med (potentiella) fans på sociala medier, är det ett tufft jobb och ett jobb som jag i de flesta fall helt förstår och känner empati med, särskilt eftersom systemet som de verkar inom – att sälja spel på butikslokaler som är besatta av förbeställningar och önskelistor-kräver det.

Men jag är inte ansvarig för att göra en enda reklamkampanj. Jag, precis som du, är på mottagandet av tusentals av dem, alla på en gång, överallt vi tittar. Från förhandsvisningar på stora sajter till YouTube till Twitter till Discord alla som är intresserade av videospel på internet är under belägring från den andra gången vi loggar in till den andra som loggar ut. Här är en sak, förbeställ den, lär dig mer om den här saken, förbeställ den.

I’ve covered this i min Dödsblod sagastycken tidigare, men marknadsföring av videospel har alltid en viss förutsägbarhet. Inte när det gäller specifika aspekter av deras kampanj – en AAA-blockbuster har uppenbarligen en annan marknadsföringsbudget än en liten indie-release – utan på det sättet att de så ofta kan garanteras lämna oss utmattade.

Det räcker inte med att vi visas ett spels värld, genre och premiss. Vi måste få höra varje huvudkaraktärs bakgrund. Visat en lore-förklarare för världen. Vi får veta hur många rader av dialog som finns i manuset, hur många tusentals timmar det kan ta att avsluta, vem varje röstskådespelare är. Vi är villkorade, och förväntas i många fall, att vid releasetillfället vara fans av ett spel som vi inte ens har spelat ännu. Vilket förstås är hela poängen.

Bild för artikel med titeln Tack, Hi-Fi Rush, för att du kom från ingenstans

Skärmdump: Hi-Fi Rush

Tänk om, istället för att dyka upp från ingenstans, Hi-Fi Rush hade utsatts för en traditionell marknadsföringskampanj från Bethesda. Bild när du ser det avslöjat på The Game Awards i december 2021, dess starka ljus dämpats av vikten av de större, dyrare spelen som det visades tillsammans med. Föreställ dig att bli utsatt för Chais värsta repliker som en del av en trailer för karaktärsavslöjande på YouTube, istället för att värma upp hans Fry-From-Futurama-liknande charm under spelets öppettider. Tänk om istället för att spelet skulle kunna glädjas åt så mycket av att avslöja sin skådespelare och värld på sina egna villkor, vi hade fått det som förstörts för oss redan av en Meet Project Armstrong-dokumentär?

Det hade sugit! Själva spelet skulle naturligtvis fortfarande ha varit fantastiskt, men så mycket av den upptäckarglädje som har följt med lanseringen, en modern skolgårdssurr, skulle ha gått förlorad. För att vara tydlig, som jag redan har sagt, säger jag inget av detta för att skämma ut någon speciell arbetare, studio eller byrå som är involverad i marknadsföringen av något annat videospel. Träden är inte problemet här. Det är skogen.

Vilket är det som gör Hi-Fi Rush så speciell. Det är ett av de enda spelen som kan komma undan med detta. Observera att jag inte har krävt ett slut på marknadsföringen av videospel här, eller sagt att fler spel borde prova detta, eftersom det förra skulle vara meningslöst (det är en stor skog!) och det senare skulle vara ett hänsynslöst råd. Så mycket som Hi-Fi Rush känns som ett remastrat GameCube-spel, och till skillnad från allt annat där ute, utvecklades det av en känd AAA-studio och publicerades av Bethesda, och släpptes sedan på Xbox Game Pass så att folk kunde prova det “gratis”. Det var välsignat att vara den kanske enda möjliga kombinationen av stil, omfattning och härstamning som hade råd att ens prova detta, än mindre hoppas att komma undan med det.

Så jag vill inte säga Hi-Fi Rush bör vara en exempel. Jag vill bara säga att vi alla borde värdesätta det här spelet för vad det är och hur det kom till oss, för i båda fallen är omständigheterna så perfekta som vi någonsin kunde ha hoppats på att de skulle vara, och vi kanske aldrig ser dem likna varandra som det här igen. Överraskningar är trevliga, men få är så trevliga som en bra tv-spelsöverraskning.

.
#Tack #HiFi #Rush #för #att #kom #från #ingenstans

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *